Milieu Centraal roept huishoudens op om mee te doen aan de Verwarmingstest

Het landelijke kennis- en voorlichtingscentrum Milieu Centraal ziet een toegenomen vraag bij huishoudens of hun woning geschikt is voor een warmtepomp. Milieu Centraal adviseert huishoudens met een HR-ketel mee te doen aan de Verwarmingstest. Met deze test kunnen deelnemers namelijk gemakkelijk zelf thuis uitvinden of hun woning klaar is voor een warmtepomp. Zij stellen hun HR-ketel in op 50 graden om te testen of hun woning comfortabel warm blijft. Tijdens koude dagen krijgen ze een seintje om extra alert te zijn. Na afloop van het stookseizoen delen deelnemers hun ervaringen in de adviestool, waarna zij advies van Milieu Centraal ontvangen. Bewoners krijgen advies over de mogelijkheid om een volledig elektrische of een hybride warmtepomp te installeren en om verdere stappen te zetten in het verduurzamen van hun woning. Daarmee kan op de energiekosten worden bespaard en dragen huishoudens bij aan de energietransitie en een aardgasvrij Nederland. Aanmelden voor de Verwarmingstest kan via deze pagina.

Annelies Visser, Expert Energie in Huis bij Milieu Centraal, vertelt: “Nu we de verwarming weer aanzetten, is dit een mooi moment om te ontdekken of jouw woning al klaar is voor een aardgasvrije toekomst en hoe je met een warmtepomp kan besparen op je verwarmingskosten. Er zijn allerlei redenen om mee te doen aan de Verwarmingstest: misschien denk je eraan om je cv-ketel te vervangen, of vraag je je af of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Welke reden je ook hebt, met de Verwarmingstest kun je zélf gaan testen en ontvang je op basis daarvan een advies op maat. Het is bovendien goed om te weten dat er in 2025 ook nog steeds een subsidie voor warmtepompen geldt en de subsidie op een isolatiemaatregel verdubbelt als er een combinatie van wordt gemaakt,” aldus Visser.

Aardgasvrij in 2050

Nederland streeft ernaar om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dit betekent dat tegen die tijd alle woningen en gebouwen in Nederland zijn overgegaan op duurzame verwarming. Met een warmtepomp kun je zelf kiezen om aardgasvrij te verwarmen. Of een woning hier klaar voor is, hangt af van hoe goed het huis geïsoleerd is en of er voldoende warmte kan worden afgegeven, bijvoorbeeld door de radiatoren. Veel Nederlanders twijfelen of hun woning al geschikt is voor een warmtepomp. De isolatie van woningen in Nederland krijgt steeds meer aandacht, o.a. door de hoge energieprijzen van een paar jaar geleden. Vaak staat het verwarmingswater van cv-ketels ingesteld op een temperatuur van 60 tot 80 graden. Echter is in veel gevallen zo’n hoge instelling helemaal niet nodig; een lagere temperatuur volstaat vaak om de woning comfortabel te verwarmen. Blijft de woning de hele winter warm bij maximaal 50 graden cv-watertemperatuur, dan is de woning waarschijnlijk klaar voor een warmtepomp.

Meedoen aan de Verwarmingstest

Om deel te nemen aan de Verwarmingstest is een HR-ketel vereist. Mensen met een oude VR-ketel kunnen niet meedoen. Het type woning speelt daarentegen geen rol bij deelname; zowel huur- als koopwoningen kunnen meedoen. De bedoeling is dat deelnemers hun HR-ketel volgens instructie op 50 graden instellen en na afloop van het stookseizoen terugkoppeling geven in de online adviestool. Op basis hiervan stuurt Milieu Centraal een passend advies voor vervolgstappen voor het verder verduurzamen van het huis. 

Bekijk hier meer informatie over de Verwarmingstest.

Onze partners