Tijdens de Nationale Klimaatweek (11 t/m 17 november) organiseren vele klimaatburgemeesters door heel Nederland tal van creatieve activiteiten die mensen ideeën geven wat ze zelf kunnen doen. Dat varieert van tips geven over hoe men energie kan besparen, de tuin kan vergroenen of kleding kan recyclen. In de gemeente West Betuwe richt klimaatburgemeester Willemijn Simon van Leeuwen zich op jongeren.
"Jongeren hebben immers de toekomst", aldus Willemijn. Ze heeft in de gemeente een gratis toekomstclub opgericht en daarvoor hebben ruim 40 jongeren zich enthousiast aangemeld als 'toekomstambassadeur'. Deze jonge onderzoekers zijn nieuwsgierig en bedenken elke 3 weken iets nieuws wat ze willen gaan ontdekken. Zo zijn de jongeren het afgelopen jaar met de dijkgraaf op stap geweest naar versterking van de Waaldijk. Ze zijn met een moderne molenaar op excursie geweest en ze hebben in Minecraft zogenaamde 'coolteplekken' ontworpen.
In de aankomende Klimaatweek 2024 willen de jongeren graag sterrenkijken. Wat hebben sterren met de toekomst te maken? Vele astronauten ervaren het 'overview-effect', waarbij ze vanuit de ruimte beseffen hoe bijzonder én hoe kwetsbaar de planeet aarde is. Door juist heel ver weg te kijken, ga je begrijpen hoe bijzonder onze planeet is met een dampkring, water en zuurstof. Er is geen planeet B. De activiteit is op woensdag 13 november vanaf 17:00 en wordt vastgelegd door NPO Radio 1 in de rubriek 5 Dagen uitgezonden tussen 20:00 en 20:30.
Willemijn Simon van Leeuwen heeft met de toekomstclub als doel dat door het hele land dit soort clubs gaan ontstaan bij musea, bibliotheken en scholen. De ambitie is om 200.000 jongeren de komende jaren te gaan bereiken met workshops en educatieve activiteiten.
Willemijn is pas twee jaar actief als klimaatburgemeester, maar al sinds 2005 zet ze zich in voor jongeren. Ze transformeerde een oud fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot het educatieve GeoFort, een project waarvoor ze als particulier 7 miljoen euro inzamelde voor renovatie. Sinds 2012 is GeoFort open voor publiek en inspireert het als interactief science center met thema's als energie, watermanagement, klimaat, voedselinnovatie en AI.
"Als ik alles van tevoren had geweten, was ik er nooit aan begonnen," vertelt Simon van Leeuwen. "Maar soms moet je misschien juist niet alles weten." Voor een duurzame toekomst zijn gepassioneerde pioniers nodig – zoals zij – die ondanks tegenslagen doorgaan. De Nationale Klimaatweek is een initiatief van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei en biedt een positieve voedingsbodem voor dit soort initiatieven.
Website voor meer informatie: www.geofort.nl en www.planetaryhealth.world