Nederland moet vrouwen steunen met meer klimaatfinanciering op COP29

In aanloop naar de klimaattop COP29 roept CARE Nederland de Nederlandse regering en andere rijke landen op om meer geld vrij te maken voor klimaatactie. Vrouwen wereldwijd krijgen de zwaarste klappen van klimaatverandering te verduren. Een nieuw rapport van CARE laat zien dat zij vaak juist degenen zijn die effectieve en duurzame oplossingen kunnen aandragen. Het rapport benadrukt dat vrouwen wereldwijd onevenredig worden geraakt door de klimaatcrisis. Van de mensen die door klimaatverandering worden ontheemd, is 80% vrouw. Toch hebben zij nauwelijks inspraak in klimaatbeleid, en slechts 0,22% van de wereldwijde klimaatfinanciering gaat naar vrouwenrechtenorganisaties

Rosa van Driel, klimaatexpert bij CARE Nederland, stelt: "Op COP29 moet een nieuw, ambitieuzer doel voor klimaatfinanciering worden vastgesteld, zodat ontwikkelingslanden zich beter kunnen weren tegen de klimaatverandering. De huidige toezegging van 100 miljard dollar per jaar is niet alleen niet gehaald, maar is ook volstrekt onvoldoende. Het zijn kwetsbare gemeenschappen, en in het bijzonder vrouwen, die daar de prijs voor betalen. Klimaatfinanciering moet daarom aanzienlijk worden verhoogd en afgestemd op de daadwerkelijke behoeften van ontwikkelingslanden. Dit geld moet ook echt terechtkomen bij de mensen die het meest kwetsbaar zijn." 

CARE Nederland roept de Nederlandse regering op om tijdens COP29 niet alleen meer financiële middelen vrij te maken, maar ook te waarborgen dat dit geld bij de vrouwen en gemeenschappen terechtkomt die dit het hardst nodig hebben. “Vrouwen staan vaak in de frontlinie van de strijd tegen de klimaatcrisis,” zegt Van Driel. “Ze leiden projecten die gemeenschappen helpen zich aan te passen aan steeds extremere weersomstandigheden, maar ze hebben dringend meer steun nodig om dit werk voort te zetten.” 

Om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek terecht komt, is het ook van groot belang dat vrouwen gelijkwaardige toegang krijgen tot de besluitvormingstafel. Juist door hun unieke ervaringen kunnen zij een ander, waardevol perspectief bieden. En dat erkennen maakt een groot verschil. Het is niet alleen een morele verantwoordelijkheid, maar ook van strategisch belang om verschillende perspectieven mee te nemen in klimaatbeleid.

Hoewel Nederland zich altijd heeft geprofileerd als voorvechter van gendergelijkheid en vrouwenrechten, schiet het tekort in het nemen van concrete stappen voor extra financiering van vrouwenrechtenorganisaties in de nieuwe klimaatfinancieringsafspraken. Extra middelen zijn cruciaal om de groeiende ongelijkheid door klimaatverandering effectief aan te pakken.

Door geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking is het de vraag of Nederland zijn internationale klimaatverplichtingen überhaupt kan nakomen. “Hierdoor blijven kwetsbare gemeenschappen, vooral vrouwen en meisjes, opdraaien voor de klimaatcrisis,” aldus Van Driel.

Onze partners