Nederland scoort bovengemiddeld bij circulaire economie

Nederland scoort bovengemiddeld bij circulaire economie

12,1 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Over vijf jaar zou twintig procent van het Bruto Nationaal Product moeten omgaan in de circulaire economie. De 12,1 procent komt uit de Nieuwe Economie Index (NEx) die vandaag is gelanceerd. De NEx is gebaseerd op onderzoek in opdracht van MVO Nederland waarin ondernemers in de nieuwe economie zijn verenigd. Nieuw staat in dit geval voor circulair, klimaatneutraal en inclusief.

„Een NEx van twintig procent in 2025 is wat Nederland nodig heeft om een kantelpunt te bereiken – vanaf dat moment verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg meer terug naar de oude economie”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

In het onderzoek ligt de focus op de rol van het Nederlandse bedrijfsleven, waardoor de NEx verschilt van bijvoorbeeld de Monitor Brede Welvaart of de Happy Planet Index. Daarnaast geeft de index – in tegenstelling tot andere meetinstrumenten – een verhouding tot een einddoel aan.

De NEx is het gemiddelde van zeven thema’s uit de Nieuwe Businessagenda van MVO Nederland, die alle zeven een eigen NEx-score hebben: Nieuwe rijkdom (9,9 procent), Echte prijzen (17,2 procent), Transparante ketens (6,2 procent), Inclusief ondernemen (23,8 procent), Duurzame energie (6,2 procent), Biodiversiteit (8,9 procent) en circulaire economie (12,1 procent). De cijfers zijn donderdag gepresenteerd op het NE20-festival van MVO Nederland in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Het thema Nieuwe rijkdom (NEx: 9,9 procent) draait in de kern om het besef dat ondernemers bijdragen aan maatschappelijke doelstellingen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een op de tien bedrijven voldoende oog heeft voor die maatschappelijke doelstellingen, wat betekent dat negen van diezelfde tien nog enkel sturen op het maken van winst.

Davos

„Opvallend is de score van 12,1 procent voor circulaire economie, zeker in het licht van het World Economic Forum in Davos van deze week. Daar werd een wereldpercentage van 8,6 procent gepresenteerd. In Nederland scoren we volgens de NEx 12,1 procent, wat laat zien welk deel van producten is gemaakt van hergebruikt materiaal. Daarmee behoren we tot de top van Europa. Ook daar moet natuurlijk nog veel gebeuren, maar we zien om ons heen in ieder geval veel hoopvolle initiatieven op dit gebied”, zegt Van der Heijden.

Het NEx-onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, in samenwerking met Rabobank, KPMG, Milgro en IUCN. MVO Nederland heeft met de NEx voor het eerst de duurzaamheid van de Nederlandse economie in één getal uitgedrukt. Het onderzoek wordt jaarlijks herhaald.

 

Onze partners