Nieuw in Noorwegen, een zelf varende elektrische veerboot

Noorwegen pioniert op het gebied van een elektrische, zelf varende watertaxi die een revolutie teweeg kan brengen in het openbaar vervoer in de stad in het tijdperk van de klimaatcrisis. De watertaxi's zijn klein, CO2-neutraal en kunnen klanten met een druk op de knop oproepen.

De Noorse start-up Zeabuz heeft onthuld volgend jaar deze zelf varende veerboot of watertaxi te lanceren. Ze kunnen maximaal 12 passagiers tegelijk vervoeren en kunnen de forensenveerboot aanroepen door op een knop op hun telefoon te drukken. Deze emissievrije vorm van openbaar vervoer werd voor het eerst ontwikkeld door onderzoekers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie in 2018 en Zeabuz ligt op schema om het tegen 2021 op het water te krijgen.

De door batterijen aangedreven Zeabuz zal passagiers door waterwegen in steden vervoeren, evenals plekken langs de kust waar vaak boottochten worden gemaakt met de bedoeling minimale impact op het milieu te hebben. Het is een zelfbesturend systeem, een technologie die mensen een beetje ongemakkelijk kan maken, maar het bedrijf verzekerde dat aan alle veiligheidsnormen en controles is voldaan. Met behulp van ultramoderne sensoren kan de autonome veerboot het gebied om hen heen detecteren en veilig rond zwemmers, andere boten of stilstaande objecten in het water navigeren. Die sensoren sturen gegevens terug naar het besturingssysteem om het te helpen beslissingen te nemen over waar aan te meren en hoe veilig met passagiers om te gaan.

Naast de verkoop van de Zeabuz aan steden in Noorwegen, geeft het bedrijf aan dat het internationale partners wil helpen bij het ontwerpen en bouwen van soortgelijke veerboten op plaatsen met bevaarbare waterwegen zoals New York, Sydney, Istanbul, Londen, Amsterdam en Hong Kong. Op veel plaatsen worden nu ook al stappen gezet in duurzaam openbaar vervoer over water.

Onze partners