Nieuwe subsidie helpt ondernemers hergebruiken en repareren

Er is subsidie voor ondernemers die producten en materialen opnieuw willen gebruiken, repareren of recyclen. Vanaf 30 januari kunnen ze deze subsidie aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kan alleen, maar ook met andere ondernemers. Het gaat om circulaire technieken of processen die nieuw zijn voor hen. De subsidie helpt bedrijven de processen te gebruiken en uit te breiden.

Subsidie voor luiers, elektronica en meer

Ondernemers kunnen de subsidie Circulair implementeren en opschalen (CIO) aanvragen voor:

  • elektronische en elektrische apparaten
  • textiel
  • luiers en incontinentiemateriaal
  • herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen
  • meubels

Dit zijn productgroepen van de Transitieagenda Consumptiegoederen. 

Ondernemers die hier al mee bezig zijn, kunnen deze activiteiten uitbreiden om hun product- of materiaalketen te sluiten. Dit betekent dat er geen restmaterialen meer zijn tijdens alle stappen om een product te maken, te gebruiken en na gebruik. Zo is er minder CO2 uitstoot.

Meewerken aan de circulaire economie

De subsidie is voor ondernemers die hun bedrijf willen voorbereiden om:  

  • producten opnieuw te gebruiken;
  • productonderdelen te repareren en opnieuw te gebruiken - ook opknappen en opnieuw fabriceren;
  • materialen te verwerken en hergebruiken door hoogwaardige recycling;
  • ondersteunende diensten en logistiek te ontwikkelen die meehelpen aan hergebruik, reparatie of recycling - en dus aan minder CO2-uitstoot.

RVO heeft al subsidieregelingen om circulaire projecten te onderzoeken en ontwikkelen (R&D), voor ketensamenwerking en voor proef- of demonstatieprojecten. Met deze subsidie helpt de rijksdienst ondernemers ook vooruit met toepassen en opschalen.

Opschalen in de praktijk

Een voorbeeld van een circulair project implementeren en opschalen, is een kledingreparatiebedrijf dat nieuwe digitale systemen gebruikt. Dit bedrijf haalt kleding bij klanten thuis op en ontwikkelt er nieuwe soorten textiel van. Hiervoor breidt het bedrijf zijn IT- en logistiek systeem uit, om zo mee te werken aan de circulaire economie.

Achtergrond

In 2050 wil Nederland een circulaire economie zijn. In deze circulaire economie gaan we rechtvaardig en milieubewuster om met producten en materialen. Zo maken we ons klaar voor de toekomst.

Dit is alleen mogelijk als organisaties in product- en materiaalketens samenwerken. Bijvoorbeeld door anders ontwerpen, langer en opnieuw gebruiken, repareren, opknappen, upcyclen of hoogwaardig recyclen.

Onze partners