Nieuwe subsidie helpt verduurzaming in luchtvaart te versnellen

Mkb'ers en onderzoekers komen in aanmerking voor een nieuwe subsidie om de verduurzaming in de luchtvaart te versnellen. Dit kan vanaf 28 mei 2024 met de Tijdelijke subsidieregeling Luchtvaart in Transitie (LIT). De regeling helpt ondernemers bijvoorbeeld bij onderzoek naar vliegen op waterstof. Of met een kennisvraag voor de vernieuwing van een product, proces of dienst.

Minder schadelijke uitstoot in luchvaart

Er is een budget beschikbaar van meer dan € 20 miljoen over een periode van 4 jaar. Met dit budget verwachten we tientallen bedrijven en instellingen te ondersteunen. De projecten die subsidie krijgen, moeten bijdragen aan de vermindering van de schadelijke uitstoot in de luchtvaartsector. Daarnaast moeten de projecten een technologie, innovatie en/of kennis in de luchtvaart ontwikkelen.

Van voucher tot haalbaarheidsproject

De subsidieregeling bestaat uit 4 modules met wisselende openstellingen. Met de kennis en testvouchers zet het mkb een kennisvraag uit over de vernieuwing van een product, productieproces of dienst in de luchtvaart. 

Er is ook een module voor mkb en onderzoek- en kennisinstellingen om een haalbaarheidsproject uit te laten voeren. Zo'n project moet de technische en economische risico's in kaart brengen van een innovatieproject binnen de luchtvaartsector. 

Met de module Ondersteunend Onderzoek moet de onderzoeker zich richten op efficiënter vliegen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe slimme en milieuvriendelijke zoals composiet.

Ontwikkelen in een samenwerkingsproject

De module R&D-Samenwerkingsproject gaat volgend voorjaar open voor aanvragen. Dit is een subsidie voor mkb'ers die samenwerken om producten, productieprocessen of diensten te ontwikkelen of te vernieuwen.

Aan de slag met verduurzaming in de luchvaart

Bekijk hier de mogelijkheden van de Tijdelijke subsidieregeling Luchtvaart in Transitie (LIT).

Onze partners