Binnen vier jaar zal een nieuwe autovrachtschip de zee op gaan - alleen aangedreven door wind. De Oceanbird, ontwikkeld door een Zweeds consortium dat Wallenius Marine omvat, kan 7.000 voertuigen vervoeren, hoewel hij dan met lagere snelheden vaart dan traditionele schepen.
Wallenius zegt dat het door wind aangedreven vrachtschip een gemengde luchtvaart- en scheepsbouwtechnologie in zich heeft; de zeilen, gemaakt van metaal en een composiet, worden bijna 80 meter hoog, tweemaal de hoogte van de grootste zeilschepen en kunnen bij harde wind worden teruggebracht tot ongeveer 50 meter.
"Het is een technisch uitdagend project", aldus de ontwikkelaars. “De tuigage en de romp werken samen als één geheel om de wind op de meest efficiënte manier te vangen. De romp is ontworpen voor een groot zeilschip dat gedurende lange tijd zware ladingen over lange afstanden kan vervoeren. ”
Terwijl het schip, dat 200 meter lang zal worden, zal worden uitgerust met motoren voor havenmanoeuvres, zal de uitstoot met 90% worden verminderd. “De wPCC laat zien dat de maritieme industrie voor grote veranderingen kan zorgen en dat emissievrije scheepvaart mogelijk is met wind als belangrijkste energiebron”, aldus het consortium.
De geschatte reistijd over de Atlantische Oceaan is 12 dagen, vergeleken met ongeveer zeven dagen voor autotransporteurs op brandstof. Rederijen zullen eind volgend jaar een wPCC kunnen bestellen.
De Oceanbird is gemaakt door een consortium bestaande uit het KTH Center for Naval Architecture, maritieme technologieontwikkelaar SSPA en Wallenius Marine, terwijl de Zweedse transportadministratie heeft ingestemd met financiering voor het project tot 2022.
Foto: wPCC - Wallenius Marine