Nikola krijgt opdracht voor 2500 elektrische vuilniswagens

De Amerikaanse elektrische start-up Nikola Motor heeft verschillende modellen gepresenteerd met een batterijaandrijving en met extra waterstof-brandstofceltechnologie voor een groter bereik. In februari werd de Badger-pick-up als eerste personenauto gepresenteerd, maar het bedrijf blijft zich focussen op zware bedrijfsvoertuigen. Het portfolio van drie vrachtwagens wordt nu uitgebreid met een speciaal voertuig.

Nikola Motor presenteerde in augustus het ontwerp voor een elektrische vuilniswagen en kondigde een grote order voor het voertuig aan: het Amerikaanse afvalverwerkingsbedrijf Republic Services zal volgens een verklaring minstens 2500 exemplaren aanschaffen. De omvang van de order zou kunnen groeien tot 5000 voertuigen. De oplevering staat gepland voor 2023, begin 2022 moeten de eerste tests op de openbare weg plaatsvinden.

Tot nu toe hebben afvalbedrijven het chassis van fabrikanten van bedrijfsvoertuigen gekocht, maar de bovenbouw van leveranciers, zei Nikola Motor-baas Mark Russell. De inbedrijfstelling van de e-bedrijfswagen biedt daarentegen zowel het chassis als de gehele carrosserie en kan daarom een uitgebreide fabrieksgarantie bieden.

Volgens Nikola Motor-oprichter Trevor Milton, zullen de vuilniswagens die gepland zijn voor Republic Services en mede ontwikkeld zijn door de klant, gebaseerd zijn op het Nikola Tre-model ontworpen voor Europa. Er zou onder andere gebruik gemaakt worden van de aandrijftechniek inclusief de accu en sturingen, wat zorgt voor lagere kosten. In tegenstelling tot de Tre is er geen ondersteunend waterstof-brandstofcelsysteem voor de elektrische vuilniswagen.

De door Nikola Motor en Republic Services geplande elektrische vuilniswagen zal beschikbaar zijn als voor- en zijlader, de technologie van de voertuigen en de automatische vuilnisophaaldienst moeten volledig op elektriciteit werken. Nikola Motor levert een vermogen van 1000 pk, wat beduidend meer is dan vergelijkbare diesel- of aardgasmodellen. Dit moet ervoor zorgen dat volledig beladen voertuigen het hoofd kunnen bieden aan hellingen die problemen opleveren voor voertuigen op aardgas.

De aandelen van Nikola Motor zijn sinds juni genoteerd aan de Amerikaanse beurs. Vóór de aankondiging van de nieuwe grote order beschikte de startup over eigen informatie over orders voor e-trucks ter waarde van meer dan tien miljard dollar. In Europa zal de eerste Nikola Tre die samen met het Italiaanse bedrijfswagenmerk Iveco in Ulm wordt geproduceerd, de fabriek verlaten in 2021. Voor de VS produceert het bedrijf de Nikola One en Two trucks in eigen huis. De techniek hiervoor is afkomstig van de Duitse leveranciers Bosch en Mahle.

Onze partners