NVM en Reimarkt starten verduurzamingspilot

De NVM en het verduurzamingsplatform Reimarkt zijn een verduurzamingspilot gestart voor koopwoningen. Een aanzienlijke groep aannemers in Brabant-Noordoost en de regio Haaglanden kunnen sinds kort gebruikmaken van een speciale, online NVM-adviestool. Die tool produceert een onafhankelijk verduurzamingsadvies bij de aankoop of verkoop van een woning. Met het gratis advies krijgt een potentiele koper direct inzicht in de kosten van de verduurzaming, en wat dat hem of haar oplevert in energiebesparing en geld. Zo moet het natuurlijke moment van verhuizing voortaan een meer ‘standaard’ moment voor verduurzamen van de woning worden. 

Het advies dat uit de nieuwe NVM-adviestool rolt, is gebaseerd op de gegevens van de woning in kwestie, de locatie en het gemiddelde gebruik van een gezin of bewoner. Kopers kunnen - indien gewenst - zelf hun advies ‘fine tunen’ door in te loggen en meer gegevens in te voeren. 

De ketensamenwerking – van makelaar naar advies en uitvoering – moet er voor zorgen dat de koper op een laagdrempelige manier de nieuwe woning kan verduurzamen. Door de vele bomen in het bos van verduurzaming, begrijpen huiseigenaren niet meer altijd wat zij nou het beste kunnen doen. Zijn dat bijvoorbeeld zonnepanelen, vloerisolatie, of toch beide? De nieuwe tool vergemakkelijkt de keuze. Ook die om bijvoorbeeld niet alleen voor die nieuwe keuken te gaan, als blijkt dat ook snelle winst mogelijk is door verduurzaming.

Inmiddels zijn honderden woningen via de NVM-tool van een verduurzamingsadvies voorzien. De pilot loopt tot en met het eind van het jaar waarna de NVM beslist of ze het project door heel Nederland wil uitrollen. Woningen die via een NVM-makelaar in de verkoop gaan, zouden op deze manier in de toekomst standaard worden voorzien van een verduurzamingsadvies.

In de Achterhoek loopt op dit moment een soortgelijk project, maar dan geïnitieerd door Ten Hag Makelaars, energiecoöperatie Agem, 8RHK ambassadeurs en wederom Reimarkt. 

Het verduurzamingsplatform Reimarkt, dat inmiddels meer dan 4.000 huizen (huur en particulier) verduurzaamde en zo’n 30.000 keer advies gaf aan huiseigenaren en huurders, mikt op de verduurzaming van maar liefst 1 miljoen woningen in 2050, zoals het kabinet ook voorstaat. Het bedrijf heeft een fysieke winkel in Enschede en een site waar huiseigenaren, maar ook huurders en VVE’s uit het schap producten kunnen kopen om hun huis of complex te verduurzamen. Hierbij kunnen ze precies en heel eenvoudig (ook online via een quickscan van maar drie minuten) zien hoeveel het product kost (inclusief installatie) en ook hoeveel het oplevert per maand. 

Voor veel meer info op de websites van NVW en Reimarkt.

Onze partners