Oproep van tachtig BN’ers: Voor mij geen bio-industrie

Tachtig bekende Nederlanders en duizenden burgers roepen deze dierendag alle Nederlanders op om samen een einde te maken aan de bio-industrie. De oproep is een initiatief van Varkens in Nood. Vandaag bestaan we precies 25 jaar.

De actie wordt gesteund door tachtig bekende Nederlanders, waaronder Henny Huisman, Paulien Cornelisse, Freek de Jonge, Georgina Verbaan en Fatima Moreira de Melo. De oproep staat in vier landelijke kranten, is te horen op de radio en is zichtbaar op posters in meerdere grote steden. De brief is geschreven in samenwerking met Rutger Bregman.

Crisis in de veehouderij

De veehouderij verkeert in zwaar weer; de stikstofcrisis leidt waarschijnlijk tot de uitkoop en hervorming van veebedrijven rond natuurgebieden. Boeren voelen zich klemgezet en protesteren massaal. Het gebrek aan dierenwelzijn in de intensieve veehouderij is ook al jaren een bron van maatschappelijke zorg. Recent onderzoek toont aan dat 60 procent van de bevolking een verbod wil op de intensieve veehouderij. Toch houdt diezelfde bevolking de bio-industrie in stand door de consumptie van goedkoop vlees en goedkope zuivel.

De boeren en vooral de dieren hebben perspectief nodig. We weten al jaren dat onze omgang met dieren anders moet. De huidige landbouwtransitie is hét moment voor verandering. Vind je dat varkens niet in een krappe kooi thuishoren? Dat dieren buitenlucht nodig hebben? Dat geen enkel dier op kaal beton mag leven? Besluit dan vandaag om er niet langer aan bij te dragen: koop nooit meer vlees of zuivel met minder dan drie sterren en eet vaker plantaardig. Samen geven we de dieren én de boeren een mooiere toekomst.

25 jaar Varkens in Nood

Op dierendag 1997 plaatsten schrijver J.J. Voskuil en jurist Hans Baaij een protestadvertentie in de krant nadat 11 miljoen varkens werden afgemaakt tijdens de grootste Nederlandse uitbraak van varkenspest. De regering werd opgeroepen om een einde te maken aan de bio-industrie. Duizenden burgers ondertekenden de oproep. Het werd de oprichting van Varkens in Nood.

Vanwege het vijfentwintigjarig bestaan herhaalt Varkens in Nood dit jaar die eerste actie. Opnieuw hebben duizenden mensen zich aangesloten.

De actie wordt gesteund door Anouk, Chris Bajema, Sarah Bannier, Elize Been, Mike Boddé, Pierre Bokma, Rutger Bregman, Asha ten Broeke, Joke Bruijs, John Buijsman, Anton Corbijn, Paulien Cornelisse, Midas Dekkers, Frans van Deursen, Ype Driessen, Bibi Dumon Tak, Yvonne van den Eerenbeemt, Elsbeth Etty, Renske de Greef, Hanneke Groenteman, Tannaz Hajeby, Maarten 't Hart, Tania Heimans, Eva Hoeke, Henny Huisman, Micha Hulshof, Dolf Jansen, Jim Jansen, Harrie Jekkers, Freek de Jonge, Brigitte Kaandorp, Ton van Kalmthout, Jort Kelder, Mensje van Keulen, Yvonne Keuls, Miro Kloosterman, Rossana Kluivert, Martijn Koning, Ricky Koole, Yfke Koolhaas, Kees van Kooten, Rinder Kromhout, Yvonne Kroonenberg, Keja Klaasje Kwestro, Annet Malherbe, Lieke Marsman, Koos Meinderts, Fatima Moreira de Melo, Charlotte Mutsaers, Maarten Pathuis, Andrea van Pol, Miryanna van Reeden, Bart Rijnink, Nienke de la Rive Box, Aafke Romeijn, Michiel Romeyn, Marcel van Roosmalen, Antoinnette Scheulderman, Wim T. Schippers, Loretta Schrijver, Jan Paul Schutten, Sieger Sloot, Susan Smit, Jan Terlouw, Maureen du Toit, Elfie Tromp, Anne van Veen, Georgina Verbaan, Leon Verdonschot, Judith Visser, Jacques Vriens, Sheila de Vries, Frans de Waal, Alex van Warmerdam, Marten van Warmerdam, Marc van Warmerdam, Tommy Wieringa, Guido Wijers, Ivo de Wijs en Koos van Zomeren.

Onze partners