Plastic Soup Surfer finished na 550km op Schiermonnikoog

De missie is geslaagd. De Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) is aangekomen op Schiermonnikoog na een sup-tocht van 550 kilometer. De expeditie begon 16 dagen geleden in Maastricht.

Vandaag volbracht de Plastic Soup Surfer zijn laatste etappe van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Op de kade van de jachthaven werd hij onthaald door de kinderen van de enige basisschool van het eiland. In het bijzijn van de burgemeester Ineke van Gent, de schoolkinderen werd ook de Wakkere Wegwerpers Petitie overhandigd.

Kick off online campagne

De finish markeert het einde van de tour door Nederland en is tegelijk de kick-off van de online campagne voor scholen. “Afvalscheiden in de klas zou normaal moeten zijn” zegt Tinga.

“Kinderen weten dat afval scheiden belangrijk is. Wat we ze met deze campagne leren is om in actie te komen. Dat ze echt dingen kunnen veranderen door een petitie aan de burgemeester te richten; dat ze verschil kunnen maken. Het is nu aan de klassen in Nederland om samen een vuist te maken.”

Timmermans & van Veldhoven

Tijdens de tour van Maastricht naar Schiermonnikoog ging hij al langs tien basisscholen om petities uit te delen. Slechts een heel klein deel van de scholen in Nederland scheidt naast papier ook plastic en etensresten. De wil is er maar scholen worden belemmerd door regelgeving en kosten. De school op Schiermonnikoog is de elfde school die de Plastic Soup Surfer bezoekt.

Naast basisscholen en ontmoetingen met plastic activisten, sprak hij onderweg met bestuurders van ministeries, gemeenten, het verpakkende bedrijfsleven en de afvalinzameling. Zo werd de tour in Maastricht afgetrapt door EU vice-president Frans Timmermans, was staatssecretaris Stientje van Veldhoven aanwezig bij het onthaal door de Casimir school in Gouda en sprak hij met meerdere wethouders over de belemmeringen achter het afval inzamelen op scholen.

De ontknoping

De Plastic Soup Surfer wil de belemmeringen opheffen die het voor scholen duur of lastig maakt om tot afval scheiden over te gaan. Daartoe heeft hij de belanghebbende bestuurders uitgenodigd om twee dagen na de finish op Schiermonnikoog samen te komen in Vinkeveen. Daar committeren ze zich d.m.v. het ondertekenen van de ‘Wakkere Wegwerpers Waarden’ tot het komen van een oplossing voor het einde van dit jaar.

De Wakkere Wegwerpers Tour is een samenwerking met influencer 'The Happy Activist' (Matthijs Jaspers).

De tour wordt ondersteund door:

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Nederlandse Vereniging van Reinigingsdiensten, Rijkswaterstaat, SUEZ, Renewi, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Natuur & Milieu, Incentro, Asito, Watersportverbond, Starboard, de Bries, Technolyt, Iron Roots en Goat Apparel.

Foto's; Victor Kaijser Bots

Onze partners