Protix uitgeroepen tot winnaar van Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Challengers uit de voedingsindustrie vallen in de prijzen.

Protix is vanavond tijdens De Wereld van Morgen op NPO1, uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2020. De marktleider in verifieerbare en schaalbare insectenkweek om zo het van insecten het ingrediënt van de toekomst te maken en de balans in het natuurlijke voedingssysteem te herstellen, liet hiermee 1000 andere bedrijven achter zich op het gebied van duurzame innovatie. Ook werden vier bedrijven bekroond met de Nederland Innoveert prijs van de Big Improvement Day. Eén hiervan was een andere challenger uit de voedingsindustrie: the LIVEKINDLY Collective, een wereldwijd collectief van plantaardige voedingsmiddelen met als doel om de beschikbaarheid en consumptie hiervan te accelereren.

Protix als winnaar Nederlandse Innovatie Prijs 2020

De Nederlandse Innovatie Prijs is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam, onder leiding van professor Henk Volberda. Ieder jaar worden op basis van de Nederlandse Innovatie Monitor organisaties geselecteerd die excelleren op het gebied van duurzame innovatie. Dit jaar sleepte Protix de prijs in de wacht. Het bedrijf gebruikt de nieuwste technologie zoals kunstmatige intelligentie, genetische verbeterprogramma’s en robotica om natuurlijke, duurzame en hoogwaardige ingrediënten zoals dierenvoedsel en kunstmest te produceren van insecten. Protix bootst zo het natuurlijke proces na en herstelt de voedselkringloop.

Nederland Innoveert Prijs als aanmoediging voor duurzame initiatieven

Naast Protix werden vanavond ook bedrijven die de Nederlandse Innovatie Prijs 2020 net misliepen in het zonnetje gezet. Ditmaal door de organisatie Nederland Innoveert van de Big Improvement Day. “De Nederland Innoveert prijs is twee jaar geleden het leven geroepen om innovatie te huldigen in ons land en unieke prestaties aan te moedigen. De voedingsbodem voor een goede samenleving”, aldus initiatiefnemer Ralph van Hessen.

Eén van de winnaars is een andere innovator in de voedingsindustrie: het in maart dit jaar opgerichte The LIVEKINDLY Collective. Deze organisatie won de prijs voor haar initiatieven om de vegan movement wereldwijd te accelereren en plantaardige consumptie de norm te maken. Om deze missie te realiseren bouwt het bedrijf aan een collectief van plantaardige voedingsmerken om het aanbod in hoogwaardige vlees-alternatieven op te schalen, breidt zij de internationale distributie uit, en wordt er geïnvesteerd om de capaciteit van de plantaardige voedingsindustrie te vergroten.

De andere drie winnaars van de Nederland Innoveert prijs zijn:

  • Arcadia Chrysanten; teler van bos- en pluischrysanten dat de ruimte biedt op nieuwe, duurzame oplossingen voor teelt te proberen en verder te ontwikkelen.
  • Demcon; een organisatie dat met mechatronische oplossingen maatschappelijke vraagstukken helpt oplossen.
  • Vital10; een organisatie dat de realisatie van gezondheidsdoelen stimuleert middels een beloningssysteem.

Onze partners