Steeds meer gebruikers van groene stroom vinden het belangrijk dat hun leverancier op álle vlakken een duurzaam beleid voert. 28% van de consumenten kiest op dit moment voor een leverancier die een 8 of hoger scoort in het duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond.
In 2020 was groene stroom en een duurzame energieleverancier voor 21% van de consumenten een belangrijke reden om te wisselen van aanbieder. In 2019 was dat nog 17%. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt.
Voor consumenten is het vaak moeilijk te achterhalen of hun energie wel echt duurzaam is. De Consumentenbond helpt daarbij door jaarlijks stroomleveranciers te beoordelen op inkoop en levering van stroom, maar ook op investeringsbeleid. Daaruit rolt een duurzaamheidscijfer.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Levert een bedrijf groene stroom, maar investeert het tegelijkertijd volop in fossiele brandstof, dan is dat terug te zien in een lagere beoordeling.’
Op basis van de resultaten in het duurzaamheidsonderzoek startten de Consumentenbond en Natuur & Milieu het Zekergroen Energiecollectief. Aan dit collectief mogen alleen leveranciers meedoen die minimaal een 8 scoren in het meest recente duurzaamheidsonderzoek.
Molenaar: ‘We spelen hiermee in op de behoefte van consumenten aan een voordelig energiecontract dat gegarandeerd groen is.’
De leveranciers bieden in een veiling 3-jarig energiecontracten aan tegen een scherp tarief. Deelnemers aan het Zekergroen Energiecollectief kunnen vervolgens beslissen of zij het bod van de winnaar van de veiling accepteren. Bij het eerste Zekergroen Energiecollectief bespaarden consumenten gemiddelde €900 in 3 jaar. Het tweede Zekergroen Energiecollectief is inmiddels gestart.
Veel mensen proberen hun woningen energieneutraal maken. Dat betekend dat je geen gas en stroom meer inkoopt. Daarnaast heeft de woning heeft vrijwel geen kosten op het gebied van energie. Ongeveer 15% van alle energie wordt in woningen gebruikt en de afgelopen jaren is er veel te doen over isolatie en alternatieven voor gas. Nu de energieprijzen zo hoog zijn is energieneutraal populair (ook wel nul-op-meter genoemd) aan het worden. De motivatie is trouwens verschillend, je kan dit doen om kosten te besparen, maar duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol. Veel gemeentes in Nederland willen hun woningen over 15 jaar allemaal energieneutraal hebben.