's Werelds eerste fossielvrije staalfabriek voltooid in Zweden

Het Zweedse bedrijf HYBRIT (eigendom van SSAB) en staatsbedrijf Vattenfall en LKAB, zijn afgelopen maandag (1 september 2020) begonnen met testactiviteiten in de proeffabriek voor fossielvrij staal in Lulea, Zweden. Een succesvolle ontwikkeling van het HYBRIT-project zou grote gevolgen kunnen hebben voor de inspanningen om de uitstoot van CO2 te verminderen, waarbij SSAB alleen al goed is voor 10% de totale uitstoot in Zweden. Wereldwijd is de staalindustrie verantwoordelijk voor ongeveer 5-8% van CO2.

De officiële start van de activiteiten in de fabriek, die fossielvrij sponsijzer gaat produceren, essentieel voor het staalproductieproces, werd bijgewoond door gasten, waaronder de Zweedse premier Stefan Lofven. "Er is nog veel te doen en er zijn nog uitdagingen, maar ik durf te beweren dat dit een wereldwijd unieke fabriek is", zei Martin Lindqvist, CEO van SSAB.

Het HYBRIT-project heeft tot doel steenkolen, die traditioneel nodig waren voor de staalproductie op erts, te vervangen door fossielvrije elektriciteit en waterstof. SSAB streeft ernaar om tegen 2026 het eerste fossielvrije staal op de markt te brengen en tegen 2045 fossielvrij te zijn.

Foto: Åsa Bäcklin

Onze partners