De huidige klimaatverandering schreeuwt om concrete maatregelen. AI-gedreven technologieën zijn een cruciale aanjager in het behalen van duurzame doelen, zoals SAP liet zien op de jaarlijkse klimaatconferentie COP29. Het bedrijf roept beleidsmakers en bedrijven op om snelle, meetbare klimaatactie te ondernemen.
SAP speelt al jaren een actieve rol op de jaarlijkse klimaatconferentie. Matthias Medert, Global Head of Sustainability bij SAP, benadrukte dat de tijd dringt: “Onze eigen doelstelling is netto-nul-emissies in 2030. Daarnaast willen we onze klanten voorzien van digitale oplossingen om hetzelfde te bereiken.”
Dit jaar presenteerde SAP drie focuspunten om transformatie te versnellen:
1. Consistente beleidskaders
Standaardisatie en voorspelbaarheid zijn essentieel om een halvering van de emissies tegen 2030 te bereiken. SAP pleit voor duidelijke regelgeving die bedrijven richting geeft in hun verduurzamingsinspanningen. “Zonder consistente kaders blijft het risico op fragmentatie groot”, aldus Medert.
2. Versnelde digitale en groene transitie
Een kernonderdeel van SAP’s visie is een uniform koolstofregistratiesysteem, vergelijkbaar met financiële verslaglegging. Dat verbetert de ketentransparantie, waardoor bedrijven sneller en effectiever CO2-uitstoot kunnen reduceren.
3. Verantwoord gebruik van AI
Hoewel AI niet alle klimaatproblemen kan oplossen, biedt het enorme potentie voor verduurzaming. Toepassingen zoals Emission Factor Mapping en route-optimalisatie demonstreren hoe AI emissies kan verlagen en efficiëntie kan verhogen.
Volgens Sophia Mendelsohn, Chief Sustainability and Commercial Officer bij SAP, kan technologie een belangrijke aanjager zijn voor het realiseren van de netto-nuleconomie. Datagedreven oplossingen kunnen wereldwijd helpen om tegen 2030 20% van de CO2-uitstoot te besparen en de klimaatweerbaarheid te vergroten. Dat vraagt wel om bereidheid van Chief Sustainability Officers (CSO’s) om hierin te investeren. SAP adviseert Chief Sustainability Officers (CSO’s) om duidelijke rendementen te communiceren door middel van:
SAP toont hoe AI en digitale oplossingen al impact maken:
Transportoptimalisatie: AI-gebaseerde algoritmes verminderen emissies door bijvoorbeeld de optimalisatie van beladings- en transportroutes. AI-algoritmes analyseren grote hoeveelheden data, zoals historische verkeersinformatie, actuele verkeerssituaties, weersvoorspellingen en leveringsdeadlines. Hiermee bepalen ze de snelste en meest brandstofefficiënte routes voor voertuigen. Dit voorkomt onnodige kilometers en vermindert het brandstofverbruik.
Ook kunnen deze algoritmes de meest efficiënte manier om ladingen in te delen berekenen binnen een vrachtwagen, container of schip. Door de ruimte optimaal te benutten, kunnen minder voertuigen worden ingezet voor hetzelfde transportvolume. Dat heeft direct impact op de uitstoot.
Aanpak van scope 3-emissies: scope 3-emissies zijn de indirecte broeikasgasemissies die plaatsvinden in de waardeketen van een bedrijf, zowel aan de inkoopkant (bijvoorbeeld de productie van ingekochte materialen) als de verkoopkant (zoals het gebruik van producten door klanten). Deze emissies zijn vaak het moeilijkst te meten en te beheersen omdat ze buiten de directe controle van een organisatie vallen.
Het PACT-platform van SAP (Product Attribute to Carbon Transparency) helpt bedrijven om grip te krijgen op deze complexe uitdaging. Het platform biedt een standaardmethode om scope 3-emissies te berekenen, vast te leggen en uit te wisselen tussen partners in de waardeketen.
Duurzaamheid inzichtelijk maken met een ‘green ledger’: een andere troef is het opzetten van een green ledger (groen grootboek), een soort ‘boekhouding’ voor duurzaamheid binnen een bedrijf. Net zoals financiële gegevens worden bijgehouden in een financieel grootboek, wordt in een groen grootboek informatie verzameld over de milieueffecten van een organisatie, zoals de CO2-uitstoot, energieverbruik en andere duurzame prestaties.
Zo’n systeem maakt het mogelijk om duurzaamheidsinformatie per afdeling of project op te splitsen, naast de gewone financiële cijfers. Hierdoor kunnen de CSO’s en CFO’s beter samenwerken en gezamenlijke doelen stellen.
SAP pleit voor een uniforme aanpak binnen de waardeketen, zoals een gestandaardiseerd netwerk voor product-footprintgegevens. “Door te focussen op werkelijke data in plaats van schattingen, kunnen we scope 3-uitdagingen effectiever aanpakken”, aldus Gunther Rothermel, Chief Product Officer bij SAP Sustainability.
Met initiatieven zoals een groen grootboek en een data-uitwisselingsplatform biedt SAP een heldere routekaart naar een netto-nuleconomie. De oproep aan beleidsmakers en bedrijven is helder: grijp deze kansen aan en zet duurzaamheid om in tastbare resultaten.