Schokkend onderzoek: een derde schoonmakers ervaart discriminatie

Getreiter, achterstellen, buitensluiten. Zo’n derde van de schoonmakers in Nederland ervaart dat hij of zij gediscrimineerd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Schoonmaak en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland.

Bij de ene schoonmaker gaat het om huidskleur, bij de andere om haar of zijn leeftijd, seksuele voorkeur of omdat zij of hij de taal niet beheerst.

Echt schokkend

‘Ik vind het echt schokkend’, zegt Renate Bos, bestuurder van FNV Schoonmaak. Zij heeft wel signalen van ongewenst gedrag gehad van schoonmakers die ze spreekt. Toch schrikt ze van de uitkomsten van het onderzoek.

Niet met een hoofddoek

‘Je gelooft je ogen niet als je sommige dingen leest’, zegt ze. ‘Leidinggevenden die vinden “dat alle Marokkanen liegen”, werkgevers die vrouwen geen full time baan willen geven “want dat is te zwaar voor jou” of opdrachtgevers die geen schoonmaaksters willen die een hoofddoekje dragen.’

Werken hard aan oplossingen

De enquête is onderdeel van eerder gemaakte afspraken in de cao voor schoonmakers. Volgens Bos werkt zij nu samen met de werkgevers hard aan oplossingen. Zo was er donderdag 2 december een webinar met verschillende schoonmaakbedrijven en -organisaties.

Snel een einde aan maken

Bos: ‘Aan al die vreselijke dingen moet heel snel een einde komen. Daarom ben ik blij dat we dit als sociale partners samen hebben onderzocht én instrumenten hebben ontwikkeld om dit probleem aan te gaan pakken.’

Lees hier het onderzoek Discriminatie in de schoonmaak (PDF).

Onze partners