The School for Moral Ambition betaalt toptalenten om hun baan op te zeggen

The School for Moral Ambition (mede-opgericht door schrijver Rutger Bregman) gaat getalenteerde professionals een betaald Europees fellowship aanbieden. Gedurende een programma van zeven maanden worden deelnemers opgeleid om een van de volgende twee uitdagingen aan te gaan: het aanpakken van de tabaksindustrie en de verduurzaming van onze voedselproductie.

De non-profitorganisatie is op zoek naar onder andere consultants, advocaten, onderzoekers, marketeers en lobbyisten die hun carrière over een andere boeg willen gooien en zich willen inzetten voor de maatschappij.

Historicus en schrijver Rutger Bregman (De meeste mensen deugen) is mede-oprichter van The School for Moral Ambition en legt uit waarom dit programma nodig is:

“Wij geloven in de kracht van kleine groepjes gedreven mensen om de wereld te veranderen. In onze fellowships brengen we getalenteerde mensen bij elkaar om zich vast te bijten in de meest urgente problemen van onze tijd. Er zijn zoveel problemen in de wereld: we kunnen ons geen verspilling van talent meer veroorloven.”

In het eerste jaar zijn er twee onderwerpen waar de deelnemers uit kunnen kiezen: tabak en een duurzamer voedselsysteem. Roken is in Nederland nog steeds met afstand de grootste risicofactor voor vroegtijdig overlijden en wereldwijd gaan er jaarlijks meer dan 8 miljoen mensen dood aan een rookverslaving. Voedselproductie neemt wereldwijd ongeveer de helft van het bewoonbare land op aarde in beslag (waarvan 80 procent voor veeteelt) en is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van alle broeikasgassen (in CO2-equivalenten).

Jan-Willem van Putten, directeur van de Moral Ambition Fellowships, legt uit hoe de keuze op deze twee onderwerpen viel:

“Bij The School for Moral Ambition zijn we continu op zoek naar onderwerpen die ‘de drie O’s’ delen: ze zijn omvangrijk, onderbelicht en oplosbaar. Deze twee onderwerpen zijn als de beste naar voren gekomen. Daarbij baseren we ons op het werk van onze eigen fulltime onderzoekers en dat van vooraanstaande, internationale experts.”

De aanmeldingen voor het programma lopen van 1 tot 19 mei 2024 en de eerste lichting van het programma gaat van start op 1 september 2024. De deelnemers krijgen een maand intensieve training op gebied van Europees voedsel- en tabaksbeleid en vaardigheden voor effectieve maatschappelijke verandering. Vervolgens gaan zij zes maanden aan het werk bij een bestaande organisatie die actief is op een van de twee gekozen onderwerpen.

Voorbeelden van organisaties die meewerken aan het programma tegen de tabaksindustrie zijn de Global Alliance for Tobacco Control, het Smoke Free Partnership en Vital Strategies. Voor het programma over de voedseltransitie hebben onder andere het Institute for European Environmental Policy, de Physicians Association for Nutrition, Agora Agriculture, het Good Food Institute Europe en BirdLife International hun samenwerking toegezegd.

The School for Moral Ambition is een ANBI-stichting opgericht met het doel om mensen te helpen de stap te zetten naar een baan met positieve maatschappelijke impact. Centraal staat het idee van ‘morele ambitie’, bekend van het gelijknamige boek van mede-oprichter Rutger Bregman. De stichting organiseert naast de fellowships ook Moral Ambition Circles, waarbij zes tot acht mensen in gesprek gaan over het verschil dat ze kunnen maken met hun werk. De ambitie is om een wereldwijde beweging in gang te zetten.

Onze partners