SolarNRG realiseert zonnestroompark op Gaasperdammertunnel

IXAS is hoofdaannemer van Rijkswaterstaat voor ontwerp, aanleg, financiering en 20 jaar onderhoud van de Gaasperdammerweg (A9 Holendrecht-Diemen). Het project is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. In opdracht van IXAS realiseert SolarNRG op dit moment een zonnestroompark op het dak van de Gaasperdammertunnel, waarvan op 5 juli jongstleden de twee noordelijke tunnelbuizen, richting Holendrecht, zijn geopend. Er zullen maar liefst 5.246 zonnepanelen worden geïnstalleerd, een kleine twee megawatt aan zonnestroom. Op het overige deel van het tunneldak zal een openbaar en uniek park worden aangelegd om de, voorheen door de A9 gescheiden, wijken Bijlmermeer en Gaasperdam met elkaar te verbinden.

Ideale partner

Met ruim 17 jaar ervaring is SolarNRG ondertussen een specialist te noemen op het gebied van zonnestroomprojecten. Go-to installateur voor collectieve particuliere projecten, maar ook grote zakelijke projecten behoren tot het portfolio. Zo installeerden zij in 2016 onder andere zo’n 16.000 zonnepanelen op bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk. Een aantal dat inmiddels zelfs is uitgebreid naar 18.274.

Vanwege goede adviezen en uitgebreide technische ontwerpen zijn ze zowel ontwerp- als prijstechnisch de ideale partner volgens IXAS, een samenwerking tussen Ballast Nedam, Fluor, Heijmans en 3i. Heijmans en SolarNRG werken daarnaast al jaren samen aan woningbouwprojecten, waardoor een goede samenwerking bijna vanzelfsprekend is.

Bijzondere engineering

Door de vorm was er voor dit project bijzondere engineering benodigd, een tunneldak is niet bepaald een doorsnee opdracht. Vanwege extra lange kabellengtes moeten er onder andere omvormers toegepast worden in de 800V range. Daarnaast moest er een transformatorhuis besteld worden, ook geen alledaagse bezigheid. Gelukkig wist Voltens, leverancier van hoogspanning energieoplossingen, SolarNRG hier perfect over te adviseren.

“Dit project is op twee vlakken anders dan de meeste projecten die SolarNRG uitvoert. Ten eerste, locatie; het is de eerste keer dat we een installatie zullen uitvoeren op een tunneldak. En ten tweede passen we hier hoog voltage omvormers toe, vanwege de door de vorm van het project extra lange kabellengtes.” – Jordi van Elferen, Senior Accountmanager SolarNRG

Personeelscollectief

Naast de aanleg van het zonnestroompark hebben IXAS en SolarNRG samen een personeelscollectief ontwikkeld, omdat beide partijen van mening zijn dat met zo’n belangrijke hand in de verduurzaming van Nederland het eigen personeel natuurlijk niet kan achterblijven. Op deze manier hebben werknemers van IXAS de mogelijkheid tegen een zeer scherpe prijs zelf een zonnestroomsysteem aan te schaffen.

Oplevering

De verwachting is dat het project rond begin oktober 2020 zal worden opgeleverd. Inmiddels zijn dan naar verwachting drie van de vier tunnelbuizen van de langste landtunnel van Nederland geopend voor verkeer.

Onze partners