a.s.r. koopt windpark Jaap Rodenburg van Vattenfall

a.s.r. wordt eigenaar van windpark Jaap Rodenburg. De tien bestaande windmolens in Almere Pampus worden vervangen door nieuwe krachtiger exemplaren, waarbij a.s.r. acht windmolens overneemt van Vattenfall. De overige twee zullen na de bouw worden overgedragen aan de lokale energiecoöperatie Almeerse Wind. Met deze aankoop wil a.s.r. als duurzame verzekeraar bijdragen aan de energietransitie en een duurzame leefomgeving.

De 10 nieuwe windmolens hebben een gezamenlijk vermogen van 38 megawatt. De hoeveelheid stroom die ze jaarlijks opwekken staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 28-duizend huishoudens. Komende maand start de bouw van de nieuwe windmolens, die naar verwachting eind van dit jaar operationeel zijn.

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland: ‘Vattenfall investeert fors in de ontwikkeling van wind- en zonneparken, maar om binnen een generatie fossielvrij leven mogelijk te maken willen we nog meer doen. De verkoop van Jaap Rodenburg zorgt voor meer ruimte om nieuwe projecten op te starten, waardoor we de energietransitie verder kunnen versnellen.’

Dick Gort, CEO a.s.r. real estate: ‘a.s.r. wil toonaangevend zijn in duurzaam ondernemen binnen de financiële sector. Als vastgoedvermogensbeheerder investeert a.s.r. real estate daarom in duurzame energiebronnen, waaronder wind- en zonneparken. Met de aankoop van windpark Jaap Rodenburg dragen wij bij aan de energietransitie en een duurzame leefomgeving. Ik ben er trots op dat we namens a.s.r. rechtstreeks investeren in dit duurzame energieproject en dat onze merknaam straks ook op windmolens te zien is. Het is onze verwachting dat er meerdere vergelijkbare investeringen in de toekomst zullen volgen.'

Over windpark Jaap Rodenburg

In 2000 werden de eerste windmolens geplaatst bij Almere. In verband met de verwachte bouw van een nieuwe woonwijk zouden ze tot 2015 blijven staan. De plannen voor deze nieuwe woonwijk zijn inmiddels uitgesteld tot na 2035 en de gemeente heeft daarom toestemming verleend om het bestaande park te herbouwen. Door bestaande windmolens te vervangen door nieuwe exemplaren kan er meer duurzame stroom worden opgewekt. De plannen daarvoor zijn in samenwerking met de lokale energiecoöperatie Almeerse Wind ontwikkeld, die twee van de windmolens zal exploiteren. De opstelling van het park is in overleg met omwonenden tot stand gekomen.

Onze partners