Teken de noodoproep voor klimaatactie!

Greta Thunberg, Vanessa Nakate, Dominika Lasota en Mitzi Tan sturen wereldleiders een urgente oproep om de klimaatcatastrofe eindelijk het hoofd te bieden. Wil je deze oproep ook steunen klik dan hier.

In de Schotse stad Glasgow is zondag 31 oktober 2021 de VN-klimaattop geopend, deze duurt t/m 12 november 2021. Deze klimaattop wordt gezien als de belangrijkste sinds die van Parijs in 2015.

De oproep die de vier vrouwen doen is als volgt:

Aan de wereldleiders:

‘Verraad.’

Zo noemen jongeren overal ter wereld het feit dat onze overheden er maar niet in slagen de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. En dat hoeft ons niet te verbazen.

We zijn mijlenver verwijderd van het cruciale doel van 1,5°C, en toch blijven overheden overal de crisis aanwakkeren door miljarden euro’s uit te geven aan fossiele brandstoffen.

Het speelkwartier is voorbij. Het is nu code rood voor de planeet. Miljoenen mensen zullen lijden terwijl onze planeet ten onder gaat -- die angstaanjagende toekomst wordt gecreëerd, of net vermeden, door de keuzes die u maakt. U heeft de macht om te beslissen.

Wij, burgers van over de hele wereld, eisen dat u de klimaatcatastrofe het hoofd biedt. Niet volgend jaar. Niet volgende maand. Nu:

  • Bescherm de noodzakelijke doelstelling van 1,5°C met een onmiddellijke, drastische, jaarlijkse uitstootreductie zoals de wereld nooit eerder heeft gezien.
  • Beëindig onmiddellijk alle investeringen in fossiele brandstoffen, subsidies en nieuwe projecten, en stop nieuwe exploratie en winning.
  • Maak een einde aan ‘creatieve’ koolstofboekhouding en publiceer de totale uitstoot voor alle consumptie-indexen, productieketens, internationale luchtvaart en scheepvaart, en het verbranden van biomassa.
  • Kom de belofte van 100 miljard dollar aan de kwetsbaarste landen na, met bijkomende fondsen voor klimaatrampen. 
  • Voer een klimaatbeleid dat arbeiders en de kwetsbaarste mensen beschermt en elke vorm van ongelijkheid inperkt.

We kunnen dit nog steeds waarmaken. Er is nog steeds tijd om de ergste gevolgen te vermijden als we bereid zijn om te veranderen. Dat vergt vastberaden, visionair leiderschap. En het vergt ongelooflijk veel moed -- maar weet dat als u hiervoor opkomt, miljarden mensen zich achter u zullen scharen.

Met vriendelijke groeten,

Greta uit Zweden, Vanessa uit Uganda, Dominika uit Polen en Mitzi uit de Filipijnen

Op de website van Avaaz "s werelds grootste en krachtigste online activistennetwerk", kun je deze oproep steunen!

Onze partners