Tesla wil dit jaar alle Superchargers van hernieuwbare energie voorzien

Autofabrikant Tesla is van plan dit jaar alle Supercharger-stations van hernieuwbare energie te voorzien. De revolutie in elektrische voertuigen moet worden aangedreven door hernieuwbare energie om het volledige positieve effect op het milieu te behalen. Het grootste deel van het opladen gebeurt thuis en als woning zonnepanelen heeft dan zal de elektrische auto letterlijk op zonlicht rijden, maar openbare laadstations moeten ook worden aangedreven door hernieuwbare energie. Alle Superchargers moeten in 2021 voor 100% van hernieuwbare energie worden voorzien.

Tesla heeft wel wat zonne-energie bij sommige Supercharger-stations, maar voor het grootste deel worden de laadstations gevoed door het net en door welke elektriciteitsbron dan ook die eigendom is van de lokale nutsbedrijven. Sommige elektriciteitsbedrijven halen al hun stroom uit hernieuwbare energie, dus de laadstations op hun netwerken worden aangedreven door hernieuwbare energie. In Quebec worden bijvoorbeeld alle Superchargers van Tesla aangedreven door de waterkracht van Hydro Quebec.

Zonne-energie toevoegen op het station is niet de enige oplossing voor plaatsen waar het net wordt aangedreven door fossiele brandstoffen. Zo kondigde Rivian onlangs een eigen laadnetwerk aan, waarvan het beweert dat het uitsluitend zal worden aangedreven door hernieuwbare energie. De autofabrikant zei echter dat het waar mogelijk rechtstreeks zal worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen en door middel van certificaten voor hernieuwbare energie waar dat niet mogelijk is.

Het is niet duidelijk wat Tesla's aanpak zal zijn met dit nieuwe doel om dit jaar het hele Supercharger-netwerk van hernieuwbare energie te voorzien. In 2017 zei CEO Elon Musk dat Tesla van plan is om zonne-energie en batterijen toe te voegen aan alle Supercharger-stations en uiteindelijk de meeste van het elektriciteitsnet los te koppelen. Tesla exploiteert momenteel het grootste wereldwijde oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen met meer dan 20.000 Superchargers op meer dan 2.700 locaties over de hele wereld. Onlangs maakte Tesla bekend dat het zijn 20.000ste oplader in het Supercharger-netwerk heeft ingezet.

Onze partners