Textiel dat zonne-energie opwekt

Hoe profiteer je maximaal van de energie die je met zonlicht kunt opwekken? Hogeschool Saxion doet hier onderzoek naar en ontdekte dat zonnecellen en textiel een interessante combinatie zijn. Als tentdoeken, werkkleding of zelfs raamdecoratie.

Samen met het bedrijf Armor werkte Saxion aan de integratie van textiel en zeer dunne, transparante organische zonnecellen. Er is gekeken naar de mogelijkheden van energy harvesting in textiele producten. De bedoeling is dat je uiteindelijk niet meer aan het textiel kunt zien dat er energie wordt opgewekt.

De mogelijke toepassingen zijn volgens de onderzoekers zeer divers. Zij hebben gewerkt aan grote doeken, die als op spanning in een buitenterrein hangen. Denk daarbij ook aan kansen voor festivalterreinen of het afdekken van stadions. De zonnecellen wekken energie op, die op het terrein gebruikt kan worden. Grote textiele oppervlaktes met zonnecellen bieden vanzelfsprekend kansen voor het opwekken van grotere hoeveelheden energie. Ook raamdecoratie is hierbij een mogelijkheid.

Met de prototypes uit het Texenergie-project onder de arm, kunnen de aangesloten bedrijven nu de vervolgstappen zetten om producten te ontwikkelen die hun weg naar de markt vinden. De vraag vanuit de markt speelt hierin mee. Saxion is met haar toegepaste onderzoek, de schakel tussen fundamenteel onderzoek en vragen uit de praktijk vanuit het bedrijfsleven. Vanuit de woonbranche doen onder meer Philips, Artex en Modint mee aan het onderzoek.

Onze partners