Twee verrassende winnaars bij uitreiking Wecycle Gouden Bakkie Awards 2020

De kringloopwinkel ‘Kringlooplijn’ in Oisterwijk en speciaalzaak Het Lichtpaleis in Dordrecht zijn in de prijzen gevallen voor hun uitzonderlijke inzamelgedrag van lampen en armaturen en hun voorbeeldfunctie waarmee branchegenoten worden gestimuleerd datzelfde te doen.

Het is dit jaar alweer de negende keer dat de Gouden Bakkie Awards werden uitgereikt door inzamelorganisatie Wecycle die dat doet in opdracht van de Stichting LightRec Nederland. Hierin zijn de producenten en importeurs van energiezuinige lampen en armaturen verenigd.

Winnaar Kringlooplijn: winkel en milieustraat ineen

Met een inzameling van maar liefst 12 kilo e-waste per persoon per jaar overtrof de ‘Kringlooplijn’ in Oisterwijk ruim het landelijk gemiddelde van 5,5 kilo. Deze Brabantse kringloopwinkel is een van de drie winkels die Nederland Kringloop BV uitbaat (Oisterwijk, Oosterhout en Tilburg). De laatste twee zijn normale kringloopwinkels, maar in de gemeente Oisterwijk is al sinds jaar en dag sprake van een combinatie van een kringloopwinkel en een milieustraat. 

“Die combinatie blijkt bijzonder effectief: de bijna 20.000 inwoners van de gemeente leveren namelijk bovengemiddeld veel oude elektrische apparaten, lampen en armaturen in. Een prestatie om trots op te zijn”, aldus Gied van Hoorn, directeur van stichting LightRec.

Winnaar Het Lichtpaleis: inzamelen is gewoon service

Het Lichtpaleis is een begrip in Dordrecht en omgeving. Het familiebedrijf bestaat al ruim 60 jaar en kent een grote vaste klantenkring. Het geeft zijn klanten bij voorkeur persoonlijk voorlichting als het gaat om het inleveren van energiezuinige lampen en armaturen. In het magazijn staan diverse inzamelmiddelen: een voor lampen, een voor batterijen, een voor elektronische componenten en een voor armaturen. 

Van Hoorn roemt de voorbeeldfunctie: “Voor hen is inzamelen net zo gewoon als andere service geven. Dat doen ze standaard als mensen er een nieuwe lamp kopen, conform de oud-voor-nieuw regeling. Maar als iemand aan de toonbank staat met een kapotte lamp of een kapot armatuur, dan doen ze daar totaal niet moeilijk over. Die nemen ze ook met plezier in, gewoon als een stukje extra service.”

Over de Gouden Bakkie Awards

Wecycle reikt de Gouden Bakkie Awards uit in opdracht van de Stichting LightRec Nederland. Hierin zijn de producenten en importeurs van energiezuinige lampen en armaturen verenigd. 

Doel is partners te belonen voor de inzameling en hun voorbeeldgedrag, waarmee branchegenoten ook worden gestimuleerd om meer lampen en armaturen in te zamelen. De Award is hiermee een erkenning voor de ontvanger en een aanmoediging voor de sector waarin het bedrijf en de personen erachter opereren. 

De stichting LightRec is opdrachtgever aan Wecycle voor de inzameling en recycling van deze producten in de afdankfase. Wecycle laat de energiezuinige lampen en armaturen optimaal recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van C02 vermeden.

Onze partners