Uitdaging met fruit en WhatsApp tegen eenzaamheid en ongezonde leefstijl tijdens COVID-19

Eenzaam thuis zitten, minder bewegen en minder gezond eten. Dat is voor veel mensen Corona in een notendop. Maar hoe doorbreek je deze eenzaamheid en ongezonde leefstijl? Door ouderen en hun (klein)kinderen samen op afstand allerlei leuke spelletjes te laten spelen waarin bewegen en gezond eten speels aan bod komt. Deze spelletjes zijn samengebracht op het platform Samenspelen.Online. Games for Health, Het Louis Bolk Instituut en Kinderfysiotherapie regio Westland ontwikkelden samen, met steun van ZonMw, onder andere de Fruit‘O’Maat waarbij ouderen en hun (klein)kinderen op zeer creatieve wijze de leukste en lekkerste fruitcreaties kunnen maken. Wie speelt er mee?

Eenzaamheid en gezondheid

Veel ouderen zitten noodgedwongen thuis met nadelige gevolgen voor hun mentale en fysieke gezondheid. Een toename van eenzaamheid kan leiden tot een slechte levenskwaliteit. Minder dagelijkse beweging en minder gezond eten kan leiden tot een verlaagde weerstand en een toename van depressieve gevoelens. Ook voor kinderen en hun ouders zijn er als gevolg van de maatregelen voor COVID-19 nadelige fysieke gevolgen en mentale uitdagingen. Dit komt door verminderd sociaal contact met vrienden en familie en de verandering van dagelijkse routine.

Lekker en gezond samen spelen

Om gezondheid en sociaal contact te bevorderen is het platform SamenSpelen.Online ontwikkeld met allerlei eenvoudig te spelen games: een combinatie van offline en online. Alleen toegang tot internet en WhatsApp is nodig, zodat het laagdrempelig is voor ouderen. Door deze spelletjes komen ouderen weer in contact met (klein)kinderen, waardoor eenzaamheid op een speelse wijze vermindert. Ook bevorderen de spelletjes beweging en gezonde voeding. De spelletjes zijn laagdrempelig door de voor kinderen en ouderen aansprekende en herkenbare tekeningen. Het spelen op afstand voegt hier nieuwe aspecten aan toe.

Fruit‘O’Maat

Eén van de spelletjes is de Fruit‘O’Maat: een spel waarbij je bijvoorbeeld de opdracht krijgt om met ananas en druiven op creatieve wijze een aap te maken. Of een olifant met een appel en een banaan. Alle deelnemers gaan vervolgens thuis aan de slag, de resultaten worden gedeeld via WhatsApp. Dan mag er gestemd worden: wie heeft gewonnen?  

De Fruit‘O’Maat staat sinds vorige week online en worden getoetst op gebruik, waardering en ervaren effect. De bedoeling is dat het geen eenmalig project is maar een blijvend platform dat steeds verder ontwikkeld wordt. Met innovaties die bijdragen aan de gezondheid en kwaliteit van leven van verschillende doelgroepen.

Afbeelding: Een van de games is Fruit'O'Maat: gebruik de ingrediënten uit de Fruit'O'Maat om een smakelijke traktatie te maken voor elkaar!

Dit project is opgezet en wordt uitgevoerd door gameontwikkelaar Games for Health, een kinderfysiotherapeut/innovator van Kinderfysiotherapie regio Westland en een voedingskundig onderzoeker/epidemioloog van het Louis Bolk Instituut. Het project is mogelijk gemaakt door de regeling ‘Creatieve oplossingen aanpak coronavirus (COVID-19)’ van ZonMw. Het Samen Spelen platform is opgezet door het Radboudumc en DELA Verbindt.

Onze partners