Veel animo voor stukje wildernis in eigen achtertuin

800 Tuiny Forests maken Nederland weer wat groener

Maar liefst 800 Nederlanders krijgen deze maand hun eigen Tuiny Forest: 6 m2 inheemse wildernis in de eigen achtertuin. Door het planten van deze minibossen dragen zij bij aan de biodiversiteit, die in veel steden ver te zoeken is. IVN Natuureducatie en duurzame plantenwebshop Sprinklr, die het project Tuiny Forest samen zijn begonnen, zijn overweldigd door de grote animo. ‘Het is fantastisch dat steeds meer mensen het belang gaan inzien van natuur in de eigen omgeving’, reageert Maarten Bruns van IVN.

Van vrijdag 6 november tot donderdag 12 november 2020 worden de inheemse bossen in dozen verpakt en verzonden naar particulieren door heel Nederland. De Tuiny Forests bestaan uit inheemse planten en bomen. Hierdoor zijn ze extra goed voor de biodiversiteit omdat ze in tegenstelling tot exoten, er duizenden jaren co-evolutie op hebben zitten met de hier voorkomende insecten.

Dat de interesse in de Tuiny Forests zo groot is, blijkt wel uit het feit dat de minibossen al een maand zijn uitverkocht. ‘De mensen die kiezen voor een Tuiny Forest hebben vaak gelezen over de achteruitgang van biodiversiteit, maken zich zorgen en dragen graag in hun eigen ruimte bij aan een verbetering’, licht Liedewij Loorbach van Sprinklr toe.

Omdat de verkoop zo hard is gegaan, kan er inmiddels op een nieuwe lading Tuiny Forests worden ingetekend. Deze wordt verzonden in maart 2021.

Wat is een Tuiny Forest?

Een Tuiny Forest bestaat uit 5 inheemse bomen en 5 inheemse heesters en een zakje met inheemse zaden. Door de bomen en heesters dicht bij elkaar te planten op 6 m2 - een beproefde Japanse methode voor snelle herbebossing- groeit het bosje extra snel, en verbetert de kwaliteit van de bodem ook in rap tempo. Op die manier staat er binnen twee jaar een kleine wildernis in de tuin, waarin vogels en egels bescherming en eten vinden, allerlei nectarslurpers voedsel kunnen vinden en waar diertjes zich kunnen voortplanten. Hoe meer van dit soort eilandjes door Nederland, hoe meer kans soorten hebben om te overleven.

Het project Tuiny Forest is mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank.

Onze partners