Voedselbanken voor bijen helpen insecten er weer bovenop

The Pollinators openen in aanloop naar Nationale Zaaidag de deuren van 1500 nieuwe voedselbanken.

Steeds meer bijen leven onder de armoedegrens. Het lukt ze nauwelijks meer om aan voldoende en gevarieerd voedsel te komen. Daarom hebben The Pollinators besloten hen een handje te helpen door 1500 Voedselbanken voor Bijen te openen. Deze uitdeelpunten van bloemzaad worden gerund door particulieren in heel Nederland. Zij kunnen zich tot 1 april melden bij The Pollinators en ontvangen een pakket met daarin zakjes biologisch bloemzaad. Bewoners kunnen vervolgens bij een Voedselbank voor Bijen in de buurt terecht voor een zakje bloemzaad. Op 22 april is het Nationale Zaaidag. Op die dag zaaien tienduizenden mensen in hun tuinen of op hun balkons voedsel voor bijen.

Bestuivende insecten hebben het moeilijk en daarom roepen The Pollinators heel Nederland op het seizoen te starten met een flinke voedselboost. Dat doen we door massaal bloemen te gaan zaaien. Vorig jaar waren er 1000 Voedselbanken voor Bijen. Dit jaar streven The Pollinators er naar zelfs 1500 voedselbanken verspreid door het land te openen. 

Bijen en andere bestuivende diersoorten kunnen alle hulp gebruiken. Steeds meer onderzoek toont overtuigend aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, wat ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur in de landbouw, maar tevens het gebruik van bepaalde pesticiden - ook wel ‘bee killers’ genaamd.

The Pollinators komen in aanloop naar 22 april in actie door in het hele land zaden uit te delen die goed zijn voor miljoenen bloemen vol stuifmeel en nectar. Alle zaden zijn geheel biologisch en bijvriendelijk geteeld. Tom van de Beek, founder van The Pollinators: “Het Nederlandse landschap, zowel in de stad als op het platteland, kent een groot tekort aan verscheidenheid. Door de campagne maken we het mogelijk dat je direct bijdraagt aan meer en diverser voedsel voor bestuivers. Daarnaast willen we met deze actie Nederland bewuster maken van onze omgang met de natuur”.

Om al die zaden uit te delen openen The Pollinators 1500 ‘Voedselbanken voor Bijen’. Dit zijn uitdeelpunten voor zakjes bloemzaad. Alle afhaalpunten zijn straks te vinden op de online kaart. De  Jan van Betten, co-founder van The Pollinators: “Het is echt fantastisch om te zien dat zoveel mensen en bedrijven uit de community zich samen met ons inzetten voor biodiversiteit. Het leuke aan deze actie is ook het sociale element. De voedselbanken bestuiven als het ware hun eigen omgeving, en we hopen natuurlijk dat iedereen die meedoet hierna nog veel meer voor de bij gaat doen”.

Nationale Zaaidag is in het leven geroepen door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden. Zij roepen heel Nederland op om te zaaien voor bijen. The Pollinators doen dit jaar weer mee met de campagne 'voer de bij bij'. In eerdere jaren werden diverse zaaiacties georganiseerd in samenwerking met verschillende bijeninitiatieven.

De campagne van The Pollinators wordt ondersteund door een ‘zaaicoalitie’ van verschillende grote en kleine bedrijven: de Bijenkorf, Pukka Thee, Lush Handmade Cosmetics, Triodos Foundation, Lowlander Beer, Wijzonol, PGGM, Spaarnelanden NV, Bloomon, Zustainabox, de Tuinen van West, Heijmans, Arcadis, Tradin Organic, Green Business Club Zuidas, VHG, Moonen Packaging, SLA organic salad bar, Kluswijs, Decokay, Equal Yoga, Guerrilla Gardeners, Synchroon, VHG.

Onze partners