VW transformeert een Grieks eiland in een groene mobiliteitshub

Volkswagen gaat een proefproject voor klimaatneutrale mobiliteit lanceren op het Griekse eiland Astypalea, in de oostelijke Egeïsche Zee, als onderdeel van de inspanningen van de Duitse autofabrikant om elektrische voertuigen uit te rollen en de uitstoot te beperken.

Auto- en ritten delen zullen helpen het verkeer te verminderen en voertuigen op het eiland zullen overschakelen op elektrische aandrijflijnen die grotendeels zullen worden opgeladen met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. "Ons langetermijndoel is klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen", verteld VW-directeur Herbert Diess in een verklaring. Het zesjarige project zal helpen bepalen "hoe deze visie vandaag al bereikt kan worden."

VW bevindt zich midden in een vijf jaar durende traject van 33 miljard euro om de grootste reeks volledig batterij aangedreven auto's in de branche te ontwikkelen, die zullen worden geflankeerd door talloze hybride voertuigen. Het aanboren van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie is van cruciaal belang voor het maximaliseren van de milieuvoordelen, aangezien het gebruik van steenkool om op te laden de inspanningen voor emissiereductie beperkt.

De autofabrikant zal in Astypalea ongeveer 1.500 voertuigen met verbrandingsmotor vervangen door 1.000 elektrische modellen, inclusief de nieuwe ID.3 compact en ID.4 cross-over, evenals e-scooters van het Spaanse merk Seat en elektrische fietsen. Ook politievoertuigen en auto's voor andere lokale autoriteiten worden geëlektrificeerd.

Griekenland moet investeringen aantrekken om te herstellen van een tien jaar durende schuldencrisis die leidde tot een daling van de economische output met ongeveer 25%. De economie zal dit jaar meer dan 8% krimpen als gevolg van de pandemie. Hoewel de werkloosheid naar verwachting zal dalen tot 18,6% vanaf de crisispiek van bijna 30%, blijft het percentage het hoogste in Europa.

Het Astypalea-project is in lijn met de klimaatagenda van de Griekse regering om over te schakelen op groene energiebronnen. De regering wil ook aangeven dat ze ook tijdens de pandemie buitenlandse bedrijven als VW en Microsoft Corp. kan aantrekken.

Afbeelding: VW

Onze partners