Jack Hage Sr. (54) uit Ermelo is al jaren bezig om een ondergrondse windmolen (A.E.S. Afzuig Energie Systeem) van de grond te krijgen. Het lijkt een bijzondere gedachte. Bizar een windmolen onder de grond. Onze redactie zag al meerdere keren het idee voorbij komen, is dit nu een grap of kunnen er echt windmolens onder de grond gebouwd worden?
Wie Jack Hage Sr. opzoekt in Ermelo ziet tegenover de afslag Strand Horst aan de A28 aan de overzijde van het Nuldernauw vele windmolens draaien. Je kunt je niet voorstellen hoe je zulke gevaarten onder de grond zou moeten stoppen. In gesprek met Jack Hage Sr.
Jack Hage verteld: “Wind kun je zelf opwekken, zo simpel als wat. Je kan windkracht 3 zelfs in windkracht 6 omzetten. Maar niemand gelooft me. Geleerden zeggen dat het onder de grond nooit harder kan waaien dan boven de grond. Onzin natuurlijk. Vroeger hadden we om de kachel of je haardvuur goed te laten branden de oude alom bekende gek. Die plaatste je op je schoorsteen.
Tegenwoordig kunnen we afzuigende turbineventilatoren bouwen die tot 500.000 M3 per uur kunnen afzuigen. Al veel meer dan 10 jaar geleden. Je bouwt een kelder of een overig gesloten systeem. Aan de ene kant zuig je een vacuüm en aan de andere kant laat je lucht binnenkomen. In het midden van die twee compartimenten laat je de rotor, eigenlijk een losse omgekeerd ventilator draaien. Zet er een as aan en je dynamo kan draaien. In dat gedeelte zou je ook nog met tandwielen aan een verhoging van je op te wekken vermogen kunnen sleutelen. Waarom het project niet wil lukken, ik snap het niet? Het is zo simpel als wat! Na vele duurbetaalde onderzoeksrapporten, vele vergaderingen, vele pottenkijkers die alles wilden weten zijn we nog geen steek verder. Het plan om dit ding in het groot te bouwen heb ik maar losgelaten.”
“Niemand kan de luchtweerstandberekeningen berekenen. Ik ga het proto type nu zelf bouwen. We gaan terug naar een investering voor het proto- type van 1 miljoen euro naar een investering van ca. € 50.000,00. Dat proto type moet er gewoon komen. Vanuit die positie kunnen we systemen op maat gaan bouwen. Ook voor kleinere huishoudens. Iedere dag lezen we artikelen en zien we TV beelden over klimaatverbetering, milieu en nog veel meer. Maar niemand wil investeren. Moeder Aarde kraakt en piept van ellende. Banken en investeerders willen niet omdat er nog geen proto- type draait. Eerst zien en dan geloven roepen velen. Maar omdat proto -type te bouwen is er wel geld nodig. Ik heb nu een mooie (blijvende) locatie, kan terugkoppelen naar het net en nu moet er iemand bijspringen. Ik heb al € 150.000,- uitgegeven aan vergaderen, voorbereiding, nietszeggende rapporten en nog veel meer. Er adverteren tientallen banken met duurzaam geld lenen voor de hoognodige vernieuwende technologie, maar niemand durft! Wil je een dossier van 12 cm dik? Het kan.“
“Wie gaat er voor dat laatste stukje meedoen? Groene stroom kunnen we zelfs uit een leegstaand zolderkamertje, blokhutje in de tuin of uit een aanrechtkastje halen. Maar ik moet wel de kans krijgen omdat te bewijzen met dat prototype. Als die draait en keurmerken heeft ontvangen, mag iedereen die het wil dat ding binnenste buiten keren om te zien waarom het wél kan! Ik ben al begonnen met de bouw van mijn schuur, maar als je eerst iedere week zelf weer poen moet verdienen om je materialen in te kopen dan duurt het veel te lang alvorens ’s werelds eerste ondergrondse windmolen draait. We hebben geen minuut meer te verliezen met nieuwe technologie. Om zo een hoog mogelijk rendement te behalen moet ik heel veel testen. Er zijn wel tachtig manieren om die afzuiging te laten plaatsvinden. Ook zal ik in het begin nog dingen moeten uitbesteden. Als je eenmaal weet wat het beste is, kun je in serie gaan vervaardigen.“
Kun jij Jack Hage SR. helpen? Neem dan contact op met AES@jackhage.nl
Wil je zien hoe de luchtverplaatsing werkt? Bekijk dan de video.