Warmtenet brengt nu ook verkoeling

Elias Beeckmankazerne heeft primeur en sluit aan op koude-net

Het nieuwbouwproject in de Elias Beeckmankazerne in Ede sluit als eerste aan op het koude-net van Warmtebedrijf Ede. De volledige renovatie van de panden resulteert in moderne hedendaagse appartementen met een historische uitstraling. De robuuste panden hebben dezelfde uitstraling behouden als in de tijd dat defensie er gestationeerd was, maar zijn nu aardgasvrij. Bewoners krijgen bovendien duurzame koude van Warmtebedrijf Ede.

Het voorjaar en de zomers worden steeds warmer in Nederland. Bij de ontwikkeling van het Elias Beeckman-terrein is voor een aantal panden gekeken welke toepassing ‘s zomers zou bijdragen aan comfortverbetering, zonder dat dit ten kosten gaat van de uitstraling. Er is gekozen voor topkoeling, dat via een koude-net bij de bewoners thuis wordt geleverd. Het koude water stroomt door het vloerkoelingssysteem in de woningen en koelt daarmee de vloer terug naar een aangename temperatuur. Hiermee krijgt de woning een aangenaam leefklimaat als het buiten warm is. Deze subtiele en duurzame oplossing brengt de woningen naar de 21e eeuw.

Van warmte naar koude

Voorheen leverde Warmtebedrijf Ede alleen hoge temperatuur, midden-temperatuur en lage temperatuur. Nu biedt het bedrijf ook koeling aan. Door middel van een extra leiding naast de warmteleiding, koelt dit het huis tijdens warme dagen.

Gezamenlijke uitdaging

Warmtebedrijf Ede faciliteert met een slim groen warmtenet een duurzame energiemix voor 20.000 woningen en bedrijven en verzorgt vanaf heden dus ook duurzame koude. Valentijn Kleijnen, directeur Warmtebedrijf Ede: “Het zou prachtig zijn als onze afnemers ook in de zomer verduurzamen door hun huis te koelen met een koude-net. Er is al meer interesse getoond. Zo zetten we ook in de zomer samen stappen in de energietransitie.”

Onze partners