Waterstofopslag voor woningen en bedrijven komt op de markt

Het is ongeveer zo groot als de Powerwall van Tesla, maar kan tot drie keer zoveel energie opslaan over een langere periode.

Dat is de belofte van een nieuw op waterstof gebaseerd energieopslagsysteem voor huizen en bedrijven dat wordt ontwikkeld door de Australische start-up Lavo Hydrogen Technology Ltd. De technologie, ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers van de University of New South Wales, gebruikt stroom van zonnepanelen op het dak om waterstof te produceren. Het gas wordt opgeslagen in een metaalhydridecontainer en indien nodig met een brandstofcel weer omgezet in elektriciteit.

"Onze missie is om te proberen de manier waarop mensen met energie leven te veranderen", aldus Lavo Hydrogen Technology Ltd.

Bedrijven en overheden investeerden miljarden dollars in waterstof als potentieel schoner alternatief voor fossiele brandstoffen zoals aardgas. Toch wordt de commerciële toepassing van de brandstof voor gebruik in zwaar transport en industriële processen nu nog veel gebruikt.

Met ongeveer drie keer de prijs van een Powerwall, is het belangrijkste verkoopargument van de Lavo-unit het vermogen om meer energie langer op te slaan. Elk systeem kost ruim 20.000 euro en kan volgens het bedrijf 40 kilowattuur aan stroom 'vasthouden' - genoeg om een gemiddeld huishouden meer dan twee dagen van stroom te voorzien. Tesla's Powerwall bevat ongeveer 13,5 kilowattuur.

"Van laboratorium naar implementatie op commerciële schaal komen is ongelooflijk moeilijk", zegt Jake Whitehead, onderzoeker aan de Universiteit van Queensland, wiens onderzoek de uitdagingen van het opslaan van waterstof op grote schaal heeft onderzocht. Hij zei dat elektrolyse-apparaten veel stroom nodig hebben en suggereerde dat veel huishoudelijke zonnepanelen mogelijk niet genoeg elektriciteit opwekken om het systeem efficiënt te laten werken.

Whitehead zei dat het onduidelijk was welk probleem het systeem van Lavo wilde oplossen, aangezien batterijsystemen zoals de Powerwall al een beproefde oplossing voor energieopslag voor huishoudens waren.

Lavo's Yu erkende dat de hogere kosten van het systeem in eerste instantie de belangstelling voor liefhebbers van energietechnologie zouden kunnen beperken, maar hij ziet het ook als een oplossing voor kleine, niet op het elektriciteitsnet aangesloten plattelandsdorpen om dieselgeneratoren te vervangen of als een compacte oplossing voor gemeenschappen en huizen die zijn afgesneden van het hoofdnet door natuurrampen zoals bosbranden.

Bekijk hier de video: LAVO Hydrogen Storage Technology

De wereldwijde opnamesnelheid van zonnepanelen op daken in Australië maakt het een ideale vroege markt, zei Alan Yu, CEO van Lavo. De unit zal vanaf november 2020 in de verkoop gaan en de installaties beginnen in juni 2021, onder voorbehoud van de definitieve goedkeuringen. Het bedrijf is van plan om tegen 2022 10.000 eenheden per jaar te verkopen.

Voor meer informatie over waterstof, bekijk dan hier nieuws, blog en zoek bedrijven in Nederland die met waterstof werken.


Afbeeldingen: LAVO.

Onze partners