Wereldwijde Aandacht Voor Klimaatactie

Illustrator: Herman Weeda

Deze maand organiseren EIT Climate-KIC Benelux en haar partners st. Technotrend, st. Hart voor Prins Alexander en the Patching Zone online Climathons in Nederland. Op 13 en 14 november is het hoogtepunt, dan vindt er een wereldwijde klimaathackathon plaats in 150 steden waaraan jongeren, burgers, ambtenaren, docenten en ondernemers meedoen. Ze werken samen voor een versnelde overgang naar een CO2-vrije en weerbare wereld via systeemtransformatie.

Een reeks aan online evenementen

De Climathons in Nederland zijn in Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Zeist, Amersfoort en Rotterdam. In Rotterdam richt de Climathon zich vooral op het vergroten van de bewustwording en betrokkenheid van inwoners rondom de wateropgave in Rotterdam Prins Alexander - de laagstgelegen polder van West-Europa (gemiddeld 6 meter onder de zeespiegel). Net als andere steden in de wereld ervaren de bewoners in Prins Alexander de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve. Na iedere hoosbui lopen straten, tuinen en soms zelfs woningen onder water. 

‘Het Climathon-programma voor bewoners gaat over wat ons in de toekomst te wachten staat. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Daarom kiezen wij – st. Hart voor Prins Alexander en the Patching Zone - ervoor om er op een praktische en plezierige manier mee aan de slag te gaan.’ – Herman van Dongen, projectleider Climathon Rotterdam.

Concrete watervraagstukken door en voor bewoners 

Tijd voor klimaatactie dus! Op 13 en 14 november gaan burgers en studenten samen met medewerkers van gemeente Rotterdam, Next Generation Woonwijk, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Rotterdams Weerwoord, studio ArchitectuurMAKEN, Waterleider en Studio Bas Sala aan de slag met drie watervraagstukken. Bijvoorbeeld over hoe je grotere woongebouwen in Prins Alexander kunt inzetten voor waterberging en hergebruik van water. En, hoe je bewoners van deze gebouwen kunt enthousiasmeren voor deze technische mogelijkheden. 

Challenge-gericht leren voor leerlingen

Ook worden er een aantal Young Climathons speciaal voor jongeren georganiseerd. In Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Zeist en Amersfoort stappen leerlingenteams van deelnemende scholen met een Young Climathon in een soort 'snelkookpan'. In hoog tempo gaan ze oplossingen bedenken voor klimaatuitdagingen van bedrijven. Ze pitchen hun oplossingen aan een deskundige jury. Vandaag (3 november) is ‘Recycling Netwerk’ een van de bedrijven met een challenge. Ze daagt havo-leerlingen van school UniC in Utrecht uit om te bedenken hoe voorkomen kan worden dat microplastics uit kleding en verzorgingsproducten in het milieu terecht komen. In Zeist (17 nov) buigen leerlingen van school De Breul zich onder meer over het vraagstuk hoe de gemeente huiseigenaren in Lyceumkwartier aangehaakt krijgt bij de energietransitie. In Amersfoort (20 nov) willen NS en de gemeente graag horen hoe leerlingen van school ’t Hooge Landt de mobiliteit van de toekomst in nieuwbouwwijken zien.

‘(Young)Climathon(s) brengen verschillende mensen bij elkaar rondom een gedeelde wens om klimaatactie te versnellen en te verbreden. Het is leuk en het is nodig om bewoners, ondernemers en jongeren hun eigen toekomstige leefwereld te laten ontwerpen. EIT Climate-KIC biedt de Climathon-methodiek aan haar partners aan om samen aan de slag te gaan met innovatieve ideeën voor klimaatactie.’ - Savitri Groag, Innovation Lead EIT Climate-KIC.

Onze partners