Woningen moeten gasloos, maar hoe zit het met bedrijfspanden?

Fossiele brandstoffen als aardgas raken op den duur op. Daarom is in het Energieakkoord het doel vastgelegd om in 2050 een bijna volledig duurzame energievoorziening te hebben. De CO2-uitstoot moet 80 tot 95 procent lager zijn dan in 1990 het geval was. Er is al veel in het nieuws geweest over aardgasvrij wonen. In nieuwbouwwoningen mag geen gasaansluiting komen en de kans is ook groot dat er een verbod komt op cv-ketels. Maar hoe zit het eigenlijk met bedrijven en wat kan een bedrijf doen om gasloos te draaien?

Bedrijven ook aardgasvrij

In verband met de aardbevingen in Groningen moeten de 200 bedrijven in Nederland die het meeste aardgas verbruiken voor 2022 al van het Groningse gas af. Zij moeten voor die tijd de energievoorziening verduurzamen óf overstappen naar een ander soort gas. Maar ook voor de rest van de bedrijven is het verstandig om te kijken naar alternatieven voor aardgas. Niet alleen woningen moeten in 2050 zonder aardgas verwarmd worden; dit geldt ook voor bedrijfsgebouwen en kantoren in Nederland. Daarbij moet in 2023 al elk kantoor dat groter is dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Meer dan de helft van de kantoren in Nederland moet energiebesparende maatregelen nemen om hieraan te kunnen voldoen. Dit begint bij goede gevel-, vloer- en dakisolatie en het plaatsen van HR+++ glas. Maar ook een duurzame energievoorzienig kan hieraan een grote bijdrage leveren.

Alternatieven voor aardgas

Om een bedrijfspand duurzaam te verwarmen, moet overgegaan worden op een alternatief voor aardgas. Er zijn drie verschillende alternatieven; elektrische oplossingen, warmtenetten en groen gas.

Elektrische oplossingen
Een bedrijfspand kan zo gebouwd of verbouwd worden dat er geen gasaansluiting meer nodig is. De verwarming kan dan met elektriciteit geregeld worden. Dit gebeurt meestal met een elektrische warmtepomp. Je hoeft dan alleen nog maar stroom af te nemen bij de energieleverancier, een contract voor gas is niet meer nodig. Kies je voor een contract met groene stroom, dan ben je extra duurzaam bezig. Door energie vergelijken vind je gemakkelijk het goedkoopste contract. Of nog beter: wek zelf duurzame stroom op door zonnepanelen te laten installeren en maak je bedrijfspand energieneutraal. Zo ben je ook nog eens behoorlijk zelfvoorzienend in energie, en dat kan op de langere termijn een hoop uitgaven aan energie besparen.

Hybride oplossingen zijn soms ook een mogelijkheid, hierbij wordt een warmtepomp gecombineerd met een andere brandstof. Denk bijvoorbeeld aan een hybridewarmtepomp. Het gebouw wordt hiermee op de meeste dagen volledig elektrisch verwarmd. Op hele koude dagen wordt de hr-ketel ingeschakeld, dan is het soms met een warmtepomp namelijk nog moeilijk om het gebouw goed warm te krijgen. Je kunt een hybride warmtepomp ook combineren met groen gas. Andere hybride oplossingen zijn een pelletkachel als alternatief op hele koude dagen en infraroodverwarming die wordt geregeld door een warmtepomp.

Warmtenetten
Warmte uit biomassa, oppervlaktewater, afvalwater, aardwarmte en restwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Met behulp van een warmtenet – een netwerk van leidingen onder de grond – kan deze warmte verspreid worden. Dit warme water gaat naar de radiatoren in het pand, die je aan en uit kunt zetten. Als het warmtenet niet genoeg warmte afgeeft, kan het zijn dat er speciale radiatoren nodig zijn, vloer- of wandverwarming aangelegd moet worden of er een zonneboiler geïnstalleerd moet worden. Warmtenetten zijn al op veel plekken in ons land beschikbaar. Naar verwachting kan ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten worden op een warmtenet.

Groen gas
De herkomst van groen gas is duurzaam. Daarom is het een goed alternatief voor aardgas. De meest voorkomende vorm van groen gas is biogas, dit wordt gemaakt uit organisch afval. Andere vormen van groen gas die nog in ontwikkeling zijn, zijn waterstof en synthetisch gas. Met groen gas werkt alles precies hetzelfde als met aardgas. Groen gas is echter maar beperkt beschikbaar. Daarom zal dit alleen gebruikt worden is situaties waarbij de andere opties (gasloos, waterstof of synthetisch gas) niet mogelijk zijn. Denk hierbij aan monumentale panden of panden in buitengebieden waarbij verbouwing lastig is. Je kunt nu zelf dus ook nog geen groen gas afnemen bij een energieleverancier. Het ‘groene gas’ dat energieleveranciers aanbieden is CO2-gecompenseerd gas. Dit is aardgas waarbij de milieuschade wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld bomen te planten.

Voordelen van gasloos ondernemen

Met het aadgasvrij maken van je bedrijfspand help je niet alleen bij het helpen van de klimaatdoelen. Voor je eigen bedrijf kan gasloos ondernemen ook veel voordelen hebben. Zo kun je met een duurzame energievoorziening op de lange termijn veel geld besparen. Ga je bijvoorbeeld voor elektrische oplossingen – het beste alternatief op korte termijn – dan heb je alleen nog maar elektriciteit nodig. En elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan gas. Investeer je in zonnepanelen, dan kun je zelf groene stroom opwekken en het bedrijfspand geheel energieneutraal maken.

Duurzame energievoorziening is een investering, maar deze verdien je vanzelf terug. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor ondernemers die willen investeren in duurzame warmtetechnieken. En nog een groot voordeel: gasloos ondernemen is ook goed voor het imago van je bedrijf – zowel richting klanten als richting potentiele werknemers.

Onze partners