Restjes in de prullenbak, houdbaarheidsdatums die naderen, boeren die hun oogsten niet verkocht krijgen en producenten die door kleine foutjes met grote hoeveelheden blijven zitten - dat noemen we voedselverspilling. Maar wat doen we eraan? Deze week, de week tegen voedselverspilling, leggen we allemaal extra de nadruk op zo min mogelijk eten te verspillen. Maar wist je dat bijna de helft van de voedselverspilling al ontstaat vóórdat het bij de consument terechtkomt? Dit is precies het probleem wat Arie de Bok en Theo Demmer, oprichters van Zero Sins, aanpakken.
Met hun jarenlange ervaring in de in- en verkoop van levensmiddelen kwamen de oprichters tot de ontdekking dat een kleine fout in de productie soms kan leiden tot tonnen voedselverspilling. "Als een machine dag en nacht draait en er wordt slechts één instelling verkeerd gezet, kunnen in een paar minuten duizenden kilo’s voedsel verloren gaan omdat het niet voldoet aan de strenge eisen van afnemers.Dit noemen we 'buitenbeentjes'," legt Arie uit.
Zero Sins biedt een oplossing door deze producten – die perfect eetbaar zijn maar kleine afwijkingen vertonen – op te kopen en beschikbaar te maken voor consumenten en horeca via MegaFoodStunter. Denk aan diepvriesproducten zoals groenten, ijs, vlees, broodjes en vis, allemaal volgens de NVWA-richtlijnen. Vaak gaat het om producten die bijvoorbeeld net iets te groot of klein zijn voor de verpakking, maar kwalitatief uitstekend.
De cijfers liegen niet: Zero Sins redt wekelijks meer dan 200.000 kilo voedsel van verspilling, wat jaarlijks neerkomt op meer dan 10 miljoen kilo. Het bedrijf streeft ernaar deze impact verder te vergroten met geplande uitbreidingen naar Duitsland en België. Met tientallen jaren ervaring in het team heeft Zero Sins de afgelopen jaren indrukwekkende financiële resultaten behaald, mede dankzij haar unieke marktpositie.
Door producten vaak tegen kostprijs direct van producenten te kopen en zonder tussenpersonen aan consumenten en horeca te verkopen via de eigen webshop, weet het bedrijf kerngezonde marges te realiseren. In de eerste helft van 2024 boekte Zero Sins een omzet van 2,5 miljoen euro, met een operationele winst van 300.000 euro, ten opzichte van een omzet van 4 miljoen euro en een nettowinst van ruim 400.000 euro in 2023.
"Voor onze stappen naar het buitenland is groeikapitaal nodig. Daarvoor zijn wij bereid een stuk van ons bedrijf te verkopen. Met deze investeringsronde geven wij investeerders, klanten en partners de mogelijkheid om aandeelhouder te worden van ons bedrijf." aldus Theo Demmer.
Tijdens de Verspillingsvrije Week benadrukt Zero Sins haar missie om voedselverspilling op grote schaal te verminderen. En ze gaan verder dan bewustwording alleen: ze bieden namelijk al meer dan 30 jaar een concrete, bewezen oplossing. Wanneer je investeert in Zero Sins, word je niet alleen aandeelhouder van een snelgroeiend bedrijf, maar draag je ook direct bij aan het terugdringen van voedselverspilling.
Investeren in Zero Sins kan via het groene investeringsplatform Broccoli.