Zo zorgt digitale transformatie voor duurzame supplychains

Van een kostenreductie tot loyalere klanten en minder misstanden in de keten; een verduurzaming van de supplychain biedt bedrijven veel voordelen. Moderne technologieën zoals artificial intelligence, blockchain en advanced analytics kunnen een bijdrage leveren aan die verduurzaming. Dat laten deze praktijkvoorbeelden wel zien.

Twintig jaar geleden stond het woord ‘duurzaam’ bijna synoniem voor ‘milieuvriendelijk’. Vandaag de dag verstaan we daar echter veel meer onder. Duurzaam staat niet alleen voor groen door bijvoorbeeld een lage CO2-uitstoot, maar ook voor transparant en circulair. Bij een duurzame supplychain is de herkomst van producten en arbeid te herleiden, zodat bijvoorbeeld kinderarbeid is uit te sluiten. En is het mogelijk om gebruikte producten te recyclen.

Wetgeving verplicht tot verduurzaming

Verduurzaming van de supplychain is niet vrijblijvend. Zo krijgen (grote) bedrijven vanaf januari 2023 in Duitsland te maken met de Supply Chain Due Diligence Act (LkSG). Deze wet - waarvan de eisen zijn gebaseerd op de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties - moet onder andere zorgen voor meer transparantie in de toeleveringsketen, een eerlijke concurrentie en een betere bescherming van de mensenrechten. Bedrijven die de wet niet naleven, riskeren hoge boetes.

De verwachting is dat andere EU-lidstaten snel volgen met vergelijkbare wetgeving. En zelfs als wetgeving uitblijft, neemt de noodzaak tot verduurzaming toe. Zo spelen duurzaamheidseisen een steeds grotere rol in aanbestedingstrajecten. Wie de duurzaamheid van de eigen supplychain niet kan aantonen, staat bij aanbestedingen met 1-0 achter.

Digitale transformatie nodig

De verduurzaming van een supplychain is echter niet eenvoudig en door de complexiteit en de vele uiteenlopende schakels in de keten zelfs uitdagend. Zonder moderne digitale technologieën is het eenvoudigweg niet mogelijk om de verantwoordingsplicht en realtime zichtbaarheid te realiseren die nodig zijn om ambitieuze duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Technologieën zoals AI en machine learning kunnen bedrijven helpen risico's, patronen en kansen te herkennen, waardoor ze afval tot een minimum kunnen beperken en efficiënter kunnen werken. Met bijvoorbeeld blockchain en RFID kunnen supplychainmanagers tijdens het hele supplychaintraject een nauwkeurig en onweerlegbaar overzicht krijgen van alle producten en leveranciers. Meerdere bedrijven hebben dit al in de praktijk bewezen:

1. Döhler: Product Footprint Analytics

Döhler is een toonaangevende producent van natuurlijke ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie, en in het bijzonder voor fris- en vruchtendranken. De ingrediënten worden gebruikt in wel 20.000 verschillende dranken. Dat maakt het in kaart brengen van de CO2-footprint uiterst complex.

Om gerichte maatregelen voor het verkleinen van de CO2-voetafdruk mogelijk te maken, herleidt Döhler de CO2-uitstoot tot individuele bedrijfsprocessen. Op deze manier creëert het bedrijf transparantie en wordt het mogelijk bij te sturen en vorderingen te communiceren naar consumenten, ketenpartners en andere stakeholders. Döhler krijgt daarbij de hulp van SAP-technologie. Zo biedt SAP Product Carbon Footprint Analytics inzicht in de CO2-voetafdruk per product, fabriek of kostenplaats.

Unilever: blockchain voor transparantie

Grondstoffen zoals palmolie worden vaak gemengd met fysiek identieke grondstoffen die niet altijd uit duurzame en gecontroleerde bronnen komen. Zelfs als palmolie op een verantwoorde wijze wordt geproduceerd, is de duurzaamheid van de supplychain dan moeilijk te garanderen.

Op blockchain gebaseerde technologie zoals SAP GreenToken kan de traceerbaarheid van grondstoffen en de transparantie in de toevoerketen vergroten. Unilever past deze technologie bijvoorbeeld toe in een proof of concept in Indonesië om meer dan 188.000 ton palmolie in te kopen. Met GreenToken kan Unilever de herkomst en de reis die palmolie aflegt volgen, verifiëren en hier in bijna realtime over rapporteren.

Upfield: wendbaarder met SAP

Als ’s werelds grootste fabrikant van plantaardige consumentenproducten is Upfield actief in een markt die gevoelig is voor economische en sociale invloeden. Bijvoorbeeld schaarste aan zonnebloemolie heeft direct invloed op zaken als de recepturen, het transport, de productieprocessen en communicatie richting leveranciers. Tegelijkertijd moeten al die schakels duurzaam blijven.

Om dat te kunnen realiseren, migreerde het bedrijf diverse oplossingen richting een geïntegreerde waaier van moderne SAP-oplossingen, met SAP S/4HANA als basis. Het belangrijkste voordeel is de geïntegreerde planningsmogelijkheid die Upfield nu in de gehele supplychain heeft.

vidaXL: duurzaam in de cloud

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de bedrijfsprocessen van vidaXL. De online retailer kijkt dan ook kritisch naar de duurzaamheid van zijn supplychain, onder andere door voorraden dichter bij de klanten te brengen, transport efficiënt in te richten, de herkomst van grondstoffen traceerbaar te maken en producten te hergebruiken en recyclen.

Om groei te faciliteren en de supplychain verder te verduurzamen, migreerde vidaXL naar SAP S/4HANA Extended Warehouse Management (EWM), in de Google Cloud. De keuze voor cloud in plaats van on-premise servers resulteert onder andere in een energiebesparing. Als alle warehouses op één platform zitten, wordt het beheer nog een stuk efficiënter.

RISE with SAP

“SAP doet er alles aan om de reis naar de cloud voor de klant zo soepel en zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Dat is ook de reden waarom RISE with SAP zo succesvol is”, zegt Scott Russell, Executive Board Member, Customer Success bij SAP.

“Bij een cloudtransitie draait het niet om de bestemming, maar om de reis”, vervolgt de SAP-topman. “Toch heeft niet iedereen het over die reis, de tech- en cloudbedrijven praten over hoe het is in de cloud, maar niet hoe je daar komt. SAP draagt samen met klanten en partners de verantwoordelijkheid voor deze reis.”

Onze partners