Bodegas Neleman: Good wine to save the World

In onze rubriek GroeneZaken Uitgelicht zetten wij één van onze leden extra in de schijnwerpers door te vertellen wat zij doen op het gebied van duurzaam ondernemen en hoe u hiermee uw voordeel kan doen.

Derrick Neleman is al twintig jaar dé biowijnpionier van Nederland. Zeven jaar geleden ging hij zijn eigen wijn maken in Valencia, Spanje en inmiddels is Neleman een coöperatie waarvan al enkele duizenden mensen mede-eigenaar zijn geworden. Waarom? Omdat zij pal achter de missie staan om de wereld al wijndrinkend een beetje mooier te maken. Slechts 3% van het wijnareaal wereldwijd is biologisch. Druiventeelt is na reguliere bloembollenteelt de meest vervuilende teelt. Drink je reguliere wijn, dan help je direct mee aan de bijensterfte.

Bijensterfte kost geld. Veel geld.

Door te weinig aandacht voor biodiversiteit is niet alleen het milieu, maar ook de economie in gevaar. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat bij het verdwijnen van soorten zoals bijen, die veel voedselgewassen bestuiven, zo’n 510 miljard euro van Nederlandse financiële instellingen in gevaar zullen komen. Dit bedrag hebben banken, verzekeraars en pensioenfondsen wereldwijd aan investeringen uitstaan bij bedrijven die in hoge of zeer hoge mate afhankelijk zijn van “ecosysteemdiensten” – baten die de natuur levert aan de samenleving en economie – zoals bestuiving. 

Neleman gaat ook Biowijn maken in Frankrijk en Italië

Om de missie nog breder onder de aandacht te brengen wil Neleman groeien. Hoe meer mensen genieten van biologische wijn, hoe beter. Daarom gaat Neleman ook wijn maken in de prachtige wijnlanden Frankrijk en Italië, zodat het wijnmerk interessant wordt voor een breder publiek van wijnliefhebbers door een breder assortiment. Neleman wil ook het eigen wijnhuis verduurzamen, denk aan zonnepanelen, elektrische heftruck, het planten van bloemen en kruiden rondom het wijnhuis. Plus het verder investeren in wijngaarden, behoud van bijna uitgestorven druivenrassen en oude wijnstokken en bijdragen aan de verkrijgbaarheid van en kennis over eerlijke biologische wijn, die recht doet aan mens en milieu.

Inmiddels hebben al enkele duizenden mensen geïnvesteerd in Neleman via sharefunding. Neleman geeft digitale aandelen uit waarmee je mede-eigenaar kunt worden. Investeren kan al vanaf €249.95. In de eerste ronde, afgelopen december, werd binnen 1 week 1 miljoen euro opgehaald dankzij 938 investeerders. De tweede ronde loopt nu, en het streefdoel van 2,5 miljoen euro is in zicht. Het enorme succes van deze sharefunding campagne geeft aan dat veel mensen de urgentie begrijpen van de missie van Neleman. 

Biodiversiteit

Neleman maakt wijn van uitsluitend biologisch geteelde, voornamelijk inheemse druivensoorten. Biologisch betekent ook een geheel andere manier van werken in de wijngaard, met wijnstokken zonder giftige herbiciden of pesticiden, en een natuurlijke balans in en rond de wijngaarden. Zo vind je bijvoorbeeld bloemrijke kruidenplanten tussen de wijnstokken en notenbomen eromheen, lokaas voor bijen waarvan we hopen dat ze de boel komen bestuiven. Want overal waar de natuur haar gang kan gaan ontstaat vanzelf een goed werkend ecosysteem, waarin alle elementen met elkaar in evenwicht zijn. Dat geldt ook voor wijngaarden. Hoe meer je daar als mens aan sleutelt, hoe minder kwaliteit je ervoor terugkrijgt. 

Samenwerken met de natuur

Daarom maakt Neleman zich ook hard voor wijngaarden met oude wijnstokken. Die leveren weliswaar minder druiven op maar die zijn wel veel beter van kwaliteit. Daarom ook heeft Neleman het bijna uitgestorven druivenras verdil gered. Dat oude ras hoort thuis in het achterland van Valencia en doet het er van nature goed. Dan hoef je als wijnboer veel minder in te grijpen dan wanneer daar een druif staat die er eigenlijk niet past, maar toevallig in de mode is. Hoe minder je ingrijpt, hoe beter de natuur haar werk kan doen. En dan kom je weer uit bij extra lekkere druiven resulterend in een heerlijke, levendige, natuurlijke wijn. 

Word ook wijnboer!

Dus: wil jij ook wijnboer worden en de wijnwereld mooier maken? Wordt dan mede-eigenaar van Neleman net als enkele duizenden wijnliefhebbers al deden. Zodat ook onze kinderen en kleinkinderen straks nog kunnen genieten van een goed glas wijn.

DOE MEE! Kijk voor meer info op www.neleman.org/community


Wilt u ook een item in GroeneZaken Uitgelicht? Neem dan contact met ons op via info@groenezaken.com.

GroeneZaken Uitgelicht wordt verstuurd naar meer dan 10.600 groene bedrijven door heel Nederland. Tevens wordt dit item gedeeld met onze ruim 20.000 volgers op social media.

Onze partners